ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:00:41
Σημαία Σλοβενίας κυματίζει

Η Σλοβενία απαγορεύει τις εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς

Ως αντίδραση στις ισραηλινές πολιτικές στη Δυτική Όχθη, η Σλοβενία ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγών από οικισμούς, ενισχύοντας τη στήριξή της στους Παλαιστινίους.

Η Σλοβενία προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως απάντηση στην πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, που, κατά τη σλοβενική θέση, «υπονομεύει την προοπτική για επίτευξη βιώσιμης ειρήνης»

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε επίσημα, τονίζοντας πως η εν λόγω πολιτική αποτελεί συνέχεια της αντίδρασης της Σλοβενίας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη σχετική ανακοίνωση, η σλοβενική κυβέρνηση έκανε λόγο για «σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από πλευράς Ισραήλ. 

Επισήμανε, επίσης, ότι η Σλοβενία «δεν γίνεται να αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας που κλείνει τα μάτια» σε «παράνομες ανεγέρσεις, απαλλοτριώσεις και εκτοπισμούς» που διαπράττονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα επιπλέον μέτρων, όπως είναι η απαγόρευση εξαγωγών εμπορευμάτων που προορίζονται για τους παράνομους οικισμούς, διαδικασία για την οποία αναμένεται απόφαση στο προσεχές διάστημα. 

Σύμφωνα με το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA), η Σλοβενία το 2022 και το 2024 δεν πραγματοποίησε καθόλου εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, που θεωρούνται παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ το 2023 ο όγκος των εισαγωγών ανήλθε μόλις σε 2.000 ευρώ.

Οι εξαγωγές της Σλοβενίας προς τους οικισμούς περιορίστηκαν κυρίως σε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, χωρίς να καταγράφονται άλλες κατηγορίες εμπορευμάτων.

Λίγες ημέρες πριν, η σλοβενική κυβέρνηση είχε προβεί επίσης στην απαγόρευση του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ. Αιτία της απόφασης αποτέλεσε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα τη δεδομένη στιγμή.

Επιπλέον, η Σλοβενία μπλόκαρε την είσοδο στη χώρα σε δύο ακροδεξιούς υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας τους για υποκίνηση «ακραίας βίας» και «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά των Παλαιστινίων, λόγω δηλώσεών τους που χαρακτηρίστηκαν ως προτροπές σε γενοκτονία.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Λουμπλιάνα έχει αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος από τον Ιούνιο του 2024, ενισχύοντας τη θέση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα μετά τις φονικές επιθέσεις στο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για αντίποινα μετά τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και καλεί τη Βηρυτό να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα απαντήσει κατάλληλα για την υπεράσπιση του Λιβάνου.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Στρατιώτης ίσως σκοτώθηκε από φίλια πυρά στη Δυτική Όχθη

Έρευνα του ισραηλινού στρατού δείχνει ότι Ισραηλινός έφεδρος ίσως σκοτώθηκε από φίλια πυρά κατά συγκρούσεις με Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη τον Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν συνολικά έξι άτομα. Η τελική αιτία του θανάτου παραμένει ασαφής.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία για τον επιτυχή αφοπλισμό της Χαμάς

Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς θα κριθεί από την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ενώ μίλησε για δυσκολίες στην επαλήθευση και αναγκαία αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Αναχαίτιση drone στα σύνορα με Ιορδανία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν σήμερα UAV κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, το οποίο δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ερευνάται η προέλευσή του. Χθες αναχαιτίστηκαν άλλα δύο drones στην ίδια περιοχή.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε μαζικές παραβιάσεις από το Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ επιθέσεις της Χεζμπολά έπληξαν αμάχους στο Ισραήλ. Πάνω από 4.300 νεκροί και 12.200 τραυματίες στον Λίβανο.