ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Η Μόσχα ανακοινώνει την κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ, το Κίεβο διαψεύδει

Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέλαβε το Τσάσιβ Γιαρ, προκαλώντας διάψευση από Ουκρανία και εντείνοντας τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, με νέες πιέσεις στο Ποκρόφσκ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε την πόλη Τσάσιβ Γιαρ, στην επαρχία Ντονέτσκ, έπειτα από σχεδόν 16 μήνες μαχών, ανοίγοντας τον δρόμο στα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν ακόμη πιο βαθιά στην ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του «απελευθέρωσαν» το Τσάσιβ Γιαρ.

Ωστόσο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού μιλώντας στο AFP σχολίασε ότι ο ισχυρισμός της Μόσχας είναι «εντελώς ψευδής».

«Φυσικά δεν είναι αλήθεια (…) είναι εντελώς ψευδής», δήλωσε ο Βίκτορ Τρεχούμποφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής μονάδας αρμόδιας για την περιοχή του Τσάσιβ Γιαρ, το οποίο ήταν στο παρελθόν σημαντικό προπύργιο του ουκρανικού στρατού.

Το DeepState, ένας ουκρανικός ιστότοπος ανοικτών πηγών που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο, έδειξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν ακόμη το δυτικό τμήμα της Τσάσιβ Γιαρ.

Η Ρωσία προελαύνει με αργούς ρυθμούς στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπες. 

Το γεγονός αυτό ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη να δώσει προθεσμία δέκα ημερών στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε να επιβάλει στη Μόσχα νέες οικονομικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν μεγάλη πίεση και στην πόλη Ποκρόφσκ, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τσάσιβ Γιαρ.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Εμίλ Καστεχέλμι, συνιδρυτής του Black Bird Group με έδρα τη Φινλανδία, εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι μάχες να συνεχιστούν κοντά στο Τσάσιβ Γιαρ.

Παράλληλα σημείωσε ότι, αν όντως η πόλη έχει καταληφθεί από τη Ρωσία, αυτό θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων πιο βαθιά στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αν και σταδιακά.

«Η κατάληψη της πόλης από τον εχθρό είναι ωστόσο μια κατάσταση που εγείρει προκλήσεις για την Ουκρανία καθώς φέρνει τους Ρώσους πιο κοντά στην Κοστιαντινίφκα, την οποία η Ρωσία τώρα πλησιάζει από διάφορες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου έχοντας υπό τον έλεγχό της το Τσάσιβ Γιαρ η Ρωσία «θα μπορέσει να φέρει ομάδες drones ακόμη πιο κοντά».

Η μάχη για το Τσάσιβ Γιαρ ξεκίνησε τον περσινό Απρίλιο, όταν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν στο ανατολικό τμήμα του.

Η πόλη, η οποία πλέον είναι κατεστραμμένη, είχε περισσότερους από 12.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο και η οικονομία της βασιζόταν σε ένα εργοστάσιο το οποίο παρήγαγε προϊόντα ενισχυμένου τσιμέντου και πηλό για την κατασκευή τούβλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα νεκροί σε Ουκρανία και Ρωσία από επιθέσεις Μόσχας και Κιέβου

Τέσσερις νεκροί στην Ουκρανία και πέντε στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές από αμοιβαίες επιθέσεις με drones και πυροβολικό το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγμα σε 21 ρωσικά τάνκερ στη Θάλασσα του Αζόφ τη νύχτα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι χτύπησε τη νύχτα με drones 21 ρωσικά τάνκερ στη Θάλασσα του Αζόφ, στοχεύοντας τα καύσιμα των ρωσικών δυνάμεων. Επιπλέον, έπληξε τέσσερα ρυμουλκά, δύο εμπορικά πλοία και μία βυθοκόρο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέα διοίκηση για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής διοίκησης για επιθέσεις εντός της Ρωσίας και νέων δυνάμεων ταχείας αντίδρασης με ομάδες κρούσης και drones, με στόχο τη μείωση της πολεμικής ικανότητας της Ρωσίας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα έκλεισε τον διάυλο Ντον-Αζόφ μετά από επιθέσεις στην Αζοφική

Η Ρωσία έκλεισε προσωρινά τον δίαυλο Ντον-Αζόφ, που συνδέει τον Δον με τη θάλασσα του Αζόφ, μετά από ουκρανική επίθεση σε 13 ρωσικά πλοία. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει έως και το 25% των εξαγωγών ρωσικών σιτηρών.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους κι ένας έφηβος, και εννέα τραυματίες στην Κραματόρσκ μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη. Ζημιές σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και καταστήματα.