ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» των πωλήσεων συσκευών για «έξυπνα» σπίτια

Επιβράδυνση θα δει και η αγορά συσκευών smart home στην Ευρώπη κατά το πρώτο 6μηνο του 2020, παρά την ανοδική τάση που παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά.

Η πανδημία χτύπησε και την ευρωπαϊκή αγορά smart home. Μπορεί οι πωλήσεις «έξυπνων» οικιακών συσκευών στην Ευρώπη να είχαν την καλύτερη επίδοσή τους στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αγορά θα δεχτεί μεγάλο χτύπημα λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που αναφέρονται σε ενημερωτικό σημείωμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η αγορά smart home στην Ευρώπη άγγιξε τις 39,9 εκατομμύρια μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 20,4% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2018. Συνολικά το 2019 η αύξηση έφτασε το 20% ή τις 107 εκατομμύρια συσκευές.Έρευνα της International Data Corporation (IDC) σημειώνει ότι το 2024η συγκεκριμένη αγορά θα φτάσει τα 201,1 εκατ. συσκευές στην Ευρώπη, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14,2% το διάστημα 2020 - 2024. 

Ωστόσο, η πανδημία έχει ήδη χτυπήσει τον κλάδο και οι αναλυτές προβλέπουν μείωση της ζήτησης, κυρίως κατά το 1ο εξάμηνο του 2020. «Το 1ο εξάμηνο του 2020, το ενδιαφέρον για έξυπνα οικιακά προϊόντα θα επιβραδυνθεί και αναμένουμε ότι για πρώτη φορά η αγορά θα μειωθεί σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2020», σημειώνεται στη σχετική ανάλυση. 

Αναζητώντας τους λόγους πίσω από αυτή την μείωση, το σημείωμα του ΣΕΠΕ αναφέρει την αναστολή λειτουργίας σε εργοστάσια παραγωγής που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εξαρτημάτων για βασικά προϊόντα της αγοράς smart home, αλλά και την ακύρωση σημαντικών αθλητικών αγώνων το 2020, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα επηρεάσουν αρνητικά τις πωλήσεις. 

Σύμφωνα με την IDC, η Amazon διευρύνει το μερίδιο αγοράς της που φτάνει το 19,4%, και έχει την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής αγοράς. Τη δεύτερη θέση της ανάμεσα στους πιο δυναμικούς κατασκευαστές smart home συσκευών  κατέκτησε η Google με 15,2% από την αγορά και την ακολουθεί η Samsung, με συνολικό μερίδιο αγοράς 12,7%. Την πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών συσκευών smart home για την Ευρώπη στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 κατέκτησε η LG Electronics, ακολουθούμενη από τη Sony με το 10,1% και 5% της αγοράς αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

smart home
ΔΙΕΘΝΗ

Η νέα διασυνδεδεμένη έξυπνη κατοικία και τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες

Όπως επισημαίνεται από στελέχη του χώρου των τεχνολογιών o δρόμος για την δημιουργία του έξυπνου κόσμου και κατ' επέκταση του smart home σε διεθνές επίπεδο και κατ'επέκταση στην Ελλάδα έχει μια σειρά από προκλήσεις.
germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Βγήκε από τη στασιμότητα η Γερμανία μετά το οικονομικό σοκ του 2022

Θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη, αλλά η ING σημειώνει ότι δεν δικαιολογείται ακόμη μεγάλος ενθουσιασμός, καθώς η οικονομία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο επίπεδο των αρχών του 2022, δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η Κίνα... μέγας χορηγός για τη ρωσική βιομηχανία όπλων

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 240 δισ. δολ. πέρυσι και συνέχισε να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ποιες εξαγωγές δίνουν ώθηση στην παραγωγή όπλων της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Χάλασαν οι δουλειές Ερντογάν με Ρωσία, σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων

«Βουτιά» 33% στις εξαγωγές από Τουρκία σε Ρωσία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι δυτικές κυρώσεις γίνονται όλο και αυστηρότερες. Μείωση κατά 1 δισ. δολ. φέτος προβλέπουν οι εξαγωγείς της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς τα νέα ουκρανικά drones «χτυπούν» τη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου

Το Κίεβο δημιούργησε τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, μια εξειδικευμένη μονάδα που επικεντρώνεται στα drones και έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης ο πλανήτης: Ο καίριος ρόλος των ανισοτήτων

Οι οικονομίες είναι εξαρτημένες από το χρέος για την τόνωση της ζήτησης, τονίζει ο καθηγητής του Πρίνστον Α. Μίαν. Η άνιση κατανομή του πλούτου δημιουργεί πλεόνασμα αποταμίευσης σε λίγους και τροφοδοτεί το χρέος.