ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ένα βήμα πίσω η Γερμανία, δέχεται δάνεια χωρίς τρόικα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς ανέφερε πως τα κράτη της ευρωζώνης που πρόκειται να ζητήσουν βοήθεια από τον ΕΜΣ λόγω κορονοϊού δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία ενδέχεται να ζητήσουν χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορα αυτή τη βοήθεια, χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε χρονοβόρες διαδικασίες αξιολόγησης από αξιωματούχους που θα προτείνουν πολιτικές, όπως συνέβαινε την περίοδο της κρίσης της ευρωζώνης, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σε δηλώσεις του αργά χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σολτς είπε πως ο ΕΜΣ, ταμείο σχεδιασμένο για τη στήριξη χωρών-μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις κρίσεων με ισχύ πυρός 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει πλήξει σκληρά την Ιταλία και την Ισπανία.

«Μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», δήλωσε ο Σολτς. Πρόσθεσε πως, εάν υπάρξει χρηματοδότηση, θα συνοδεύεται από όρους και κανόνες, που όμως θα είναι κατάλληλοι για την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία αυτό που απαιτείται είναι κεφάλαια για την υγεία και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Κατά τη δική μου άποψη, είναι σημαντικό ιδίως να εξασφαλιστεί πως, εάν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, δεν θα ακολουθήσει η επίσκεψη πολλών και διαφόρων επιτρόπων που θα πάνε εκεί και θα σπαταλήσουν εβδομάδες συζητώντας για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ο Όλαφ Σολτς.

Η βοήθεια πρέπει να δοθεί γρήγορα, εξήγησε. «Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να πηγαίνει για να κάνει πρώτα προτάσεις για το μέλλον, όπως βλέπαμε σε άλλες χώρες». Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι ο ΕΜΣ πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και δίχως οι χώρες που υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας να στιγματιστούν για αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών έδωσαν προθεσμία στους υπουργούς Οικονομικών ως την 9η Απριλίου για να τους υποβάλουν προτάσεις ως προς τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη, αφού η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών να εκδοθεί ευρωομόλογο ή κάποια άλλη μορφή κοινού χρέους από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: «Όχι» σε σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και κοινό χρέος για την άμυνα

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ο. Σολτς

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO, ενώ είναι σε συνομιλίες με Γαλλία και Βρετανία για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η αύξηση του δημοσίου χρέους που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν στην επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που πλέον κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά όσον αφορά την οικονομία

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμώνται πολύ από τη γερμανική κυβέρνηση και ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και άλλους να συνεχίσουν έτσι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Δεν θα αφήσουμε στο μεταναστευτικό μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία

Με αναφορά στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αλληλέγγυας κατανομής των μεταναστών, καθώς κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.