ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κούρδοι διαδήλωση πλήθος
Φωτογραφία Shutterstock

Κόμμα DEM: Ζητά αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων και μέτρα πριν τον Ιούνιο

Το κόμμα DEM κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν τη γιορτή του Εΐντ αλ Άντχα, μετά την ανακοίνωση αυτοδιάλυσης του PKK τη Δευτέρα.

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM ζήτησε σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» πριν από τη μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ αλ Άντχα, στις αρχές Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση της αυτοδιάλυσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντα και τις ευθύνες της», είπε ο συμπρόεδρος του DEM, ο Τουντζέρ Μπακιρχάν, ζητώντας «συγκεκριμένα και ανθρωπιστικά» μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «χωρίς να περιμένουμε το τέλος του Εϊντ».

Το Εϊντ αλ Άντχα (η «Γιορτή των Θυσιών) θα γινόταν διπλή γιορτή», πρόσθεσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Η απελευθέρωση των άρρωστων πολιτικών κρατουμένων και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του PKK, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα πρέπει να είναι κάποια από τα πρώτα μέτρα, είπε ο Μπακιρχάν στους δημοσιογράφους. Ο Οτσαλάν κρατείται στην απομόνωση από το 1999.

«Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι περιμένει πραγματικά η κοινωνία. Τα αιτήματα που διατυπώνονται συχνότερα (…) αφορούν τους ασθενείς κρατούμενους και τους εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενους. 

Ορισμένα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν με νομικά μέσα. Για παράδειγμα, οι συνθήκες (κράτησης) του Οτσαλάν. 

Πιστεύω ότι η εξουσία μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα ώστε η κοινωνία, που έχει αμφιβολίες και ανησυχίες, να πιστέψει πραγματικά αυτήν τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Στο λακωνικό μήνυμά του σήμερα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανέφερε ότι «χαιρετίζει με σεβασμό» τη διάλυση του PKK, χωρίς να κάνει λόγο για απαιτήσεις από την Άγκυρα.

Μια κουρδική πηγή, προσκείμενη στο PKK, από το βόρειο Ιράκ όπου έχουν υποχωρήσει οι μαχητές του κινήματος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένουν από τις τουρκικές αρχές «συγκεκριμένα μέτρα», όπως τη χορήγηση αμνηστίας στους μαχητές και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, όπως του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει στη φυλακή από το 2016. 

«Οι μαχητές δεν θα εγκαταλείψουν τα βουνά και δεν θα αφοπλιστούν αμέσως», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το PKK θα επιθυμούσε επίσης μια τροποποίηση του τουρκικού Συντάγματος, ώστε να εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα στους Κούρδους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς και Τουρκία υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για εμπόριο και επενδύσεις

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγική εταιρική σχέση με επίκεντρο το εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα. Υπογράφηκαν νέες συμφωνίες συνεργασίας.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των γειτόνων

Η Ελλάδα απέρριψε την απόφαση της λιβυκής Βουλής που εγκρίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, τονίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ενημερώθηκαν ΕΕ και ΟΗΕ για τη θέση της χώρας.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Επτά ΥΠΕΞ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής συναντώνται αύριο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υποδέχεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη ομολόγους από Αίγυπτο, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία για συνομιλίες με θέμα τις περιφερειακές συγκρούσεις και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες κατά του παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας και επανεξέταση χρηματοδότησης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν διπλωματικές ενέργειες, διαφάνεια στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και επανεξέταση της συνεργασίας με τη Λιβύη, μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.