ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τσέχικη σημαία Βατικανό

Τσεχία: Προβάδισμα για την λαϊκίστική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις

Στην Τσεχία με μεγάλη διαφορά προηγείται το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Αντρέι Μπάμπις στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές στις 3-4 Οκτωβρίου.

Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα προσέλθουν οι Τσέχοι στις 3 και 4 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πετρ Πάβελ, για μια αναμέτρηση ανάμεσα στην κεντροδεξιά κυβερνώσα συμμαχία που δεν είναι πλέον δημοφιλής και στην λαϊκιστική αντιπολίτευση που συνδέεται με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ANO υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά από τη συμμαχία του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα Spolu (Μαζί), η οποία έχει στηρίξει σθεναρά την Ουκρανία.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Kantar για λογαριασμό της Τσεχικής Τηλεόρασης και δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, το ΑΝΟ προηγείται με 35% έναντι 19,5% που είναι το ποσοστό της συμμαχίας Spolu.

Ο σχηματισμός αυτοδύναμης νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων, περιλαμβανομένων τόσο των κυβερνητικών όσο και των αντιπολιτευόμενων σχηματισμών που είναι αβέβαιο ότι θα εξασφαλίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Υπό τον Φιάλα η Τσεχική Δημοκρατία έστειλε βαρέα όπλα για να βοηθήσει το Κίεβο λίγο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και ηγήθηκε πρωτοβουλίας για να εξασφαλιστούν πυρομαχικά πυροβολικού για την άμυνα της Ουκρανίας.

Το ANO έχει ασκήσει κριτική σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Μπάμπις έχει συσπειρώσει τους υποστηρικτές του υποσχόμενος αυστηρότερα όρια στη μετανάστευση στην Ευρώπη και είναι δεδηλωμένος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ παρότι έχει καταγγείλει τις αυξήσεις στους δασμούς.

Το ΑΝΟ είναι ενταγμένο στους "Πατριώτες για την Ευρώπη", την ευρωσκεπτισκιστική, ακροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν.

Οι εκλογές αφορούν την κάτω βουλή που έχει τετραετή θητεία και εγκρίνει τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και του υπουργικού του συμβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 191 εκατ. άτομα εκτεθειμένα σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Περισσότεροι από 191 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κυρίως σε Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία, θα αντιμετωπίσουν σήμερα άνω των 35°C, αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με χθες, σύμφωνα με στοιχεία καιρού και πληθυσμού για το 2025.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Δικαστική εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει στον πρόεδρο να πάει στη σύνοδο ΝΑΤΟ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας διέταξε την κυβέρνηση να επιτρέψει στον πρόεδρο Πέτρ Πάβελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Άγκυρα, αποκαθιστώντας τις εξουσίες του μετά από διαφωνία με την κυβέρνηση.
Αντρέι Μπάμπις πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Απαγόρευση κινητών στα σχολεία από το 2027 σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η Τσεχία προωθεί νομοσχέδιο για απαγόρευση κινητών στα σχολεία από Σεπτέμβριο 2027, ισχύοντας τόσο σε μαθήματα όσο και στα διαλείμματα, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή εκπαιδευτική χρήση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπάμπις.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Η τέφρα του Μίλαν Κούντερα τάφηκε στη γενέτειρά του, το Μπρνο

Οι στάχτες του Μίλαν Κούντερα και της συζύγου του Βέρα ενταφιάστηκαν σήμερα στη γενέτειρά του, το Μπρνο, σε στενό οικογενειακό κύκλο και παρουσία λίγων φίλων και εκπροσώπων της γαλλικής πρεσβείας.