ΓΔ: 2263.02 -0.47% Τζίρος: 325.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:07:01
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μακρόν: Αναβίωση για γαλλογερμανικό συμβούλιο άμυνας-ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο πλευρό του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι επιθυμεί την αναβίωση του «γαλλογερμανικού αντανακλαστικού», τον συστηματικό συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο πλευρό του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι επιθυμεί την αναβίωση του «γαλλογερμανικού αντανακλαστικού», τον συστηματικό συντονισμό των ενεργειών των δύο χωρών και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

«Θα συγκροτήσουμε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας που θα συνέρχεται τακτικά για να δίνει επιχειρησιακές απαντήσεις στα κοινά στρατηγικά μας θέματα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φρίντριχ Μερτς στο προεδρικό μέγαρο.

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έφθασε νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου έγινε δεκτός με μεγάλη θέρμη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. 

Το Παρίσι είναι κατά παράδοσιν ο πρώτος σταθμός κάθε νέου γερμανού ηγέτη.

Οι δύο άνδρες επιδιώκουν την αναβίωση του γαλλογερμανικού διδύμου ως κινητήριας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα συνομιλήσει με την Γαλλία και την Βρετανία για το θέμα της πυρηνικής αποτροπής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Την συζήτηση αυτή την αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα ως συμπληρωματική σε αυτό που ήδη έχουμε με τους αμερικανούς μας εταίρους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Φριντριχ Μερτς. «Θα αναθέσουμε την αποστολή αυτή στους υπουργούς μας για να ξεκινήσουν αυτήν την συζήτηση».

Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίτευξη και τήρηση κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί χωρίς ακόμη ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν αυτό», είπε. 

«Η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγγυηθεί μία μελλοντική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος.

Ο Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε μεν την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά δεν δεσμεύθηκε για εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

«Ελπίζω πραγματικά ότι θα υπάρξει ευκαιρία και πέραν του σαββατοκύριακου για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και άρα και για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάλογη συμφωνία».

 Μόνο όταν υπάρξει συμφωνία η Γερμανία θα μπορέσει να δώσει λεπτομέρειες για εγγυήσεις ασφαλείας, «διότι απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες», είπε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουκρανία τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέβλεψε ότι η Ρωσία του Πούτιν «αναμφίβολα δεν θα τηρήσει» την τριήμερη εκεχειρία που η ίδια κήρυξε μονομερώς για το διάστημα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου.

«Πέραν (της εκεχειρίας) των τριών ημερών που αναμφίβολα δεν θα τηρηθεί, όπως και οι προηγούμενες, τελικά ο ρώσος πρόεδρος είναι σοβαρός; 

Θα αποφασίσει εν τέλει να τηρήσει τον λόγο του και ιδιαίτερα την υπόσχεση που έδωσε στις συνομιλίες του με την αμερικανική κυβέρνηση; Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» από το Μόναχο

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Μονάχου «μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας» για την Ευρώπη, τονίζοντας τα επιτεύγματά της και την ανάγκη ενίσχυσης, απαντώντας έμμεσα σε περσινές επικρίσεις των ΗΠΑ.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πρώιμες συνομιλίες Μερτς - Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή

Οι συνομιλίες Μερτς-Μακρόν για ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν στοχεύουν στη μείωση του ρόλου των ΗΠΑ, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας συνεργασία και ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής ασπίδας.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πρώτα προετοιμασία ΕΕ πριν τον διάλογο με Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή συνεργασία και προετοιμασία. Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει πρόθεση επανέναρξης διαλόγου από τον Δεκέμβριο.