ΓΔ: 2102.66 0.92% Τζίρος: 107.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:06:34
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα της γερμανικής Βουλής, με εμφανή την περίφημη γυάλινη θόλο.

Η Γερμανία ζητά από την Κομισιόν την εξαίρεσή της από τα όρια δανεισμού

Με στόχο να αυξήσει τα επόμενα χρόνια της αμυντικές της δαπάνες, η Γερμανία ζήτησε από την Κομισιόν να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού, που ισχύουν στην ΕΕ.

Η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις αμυντικές δαπάνες της, σύμφωνα με επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Γεργκ Κούκις, την οποία είδε σήμερα το Reuters.

Ο Κούκις είχε πει στο Reuters σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι η Γερμανία είναι πιθανό να ζητήσει την εξαίρεση. Η Κομισιόν έχει προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικά μέτρα που κανονικά επιβάλλονται όταν το έλλειμμα είναι πάνω από το 3% του ΑΕ

«Θεωρούμε πως η πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη ενεργοποίηση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο για να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν οι εθνικές αμυντικές δαπάνες διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρει ο Κούκις στην επιστολή.

Η Επιτροπή ήλπιζε η πρόταση να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ και να βοηθήσει να αυξηθούν οι επενδύσεις της Ένωσης στην άμυνα κατά 650 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Εντούτοις μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον για την εξαίρεση. Χώρες της ΕΕ με υψηλό εθνικό χρέος δείχνουν απροθυμία να δανειστούν περισσότερα ώστε να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.

Το αίτημα της Γερμανίας, σημειώνει το Reuters, ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, αν και η αναλογία του κρατικού χρέους της, στο 62,5% του ΑΕΠ το 2024, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, που είναι σε όλες πάνω από το 100% και οι εν λόγω χώρες είναι απρόθυμες να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ενότητας για τη γερμανική επανένωση και την προστασία της δημοκρατίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τους Γερμανούς να ξεπεράσουν τους διχασμούς και να αγκαλιάσουν ένα νέο ξεκίνημα, τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας και ισχυρής οικονομίας. Ο Μακρόν ζήτησε προστασία της δημοκρατίας.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση συνοριακών ελέγχων Πολωνίας με Γερμανία και Λιθουανία ως το 2026

Η Πολωνία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με Γερμανία και Λιθουανία ως τις 4 Απριλίου 2026, λόγω μεταναστευτικής κρίσης που, όπως αναφέρει, προκαλούν Λευκορωσία και Ρωσία. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν το φετινό καλοκαίρι.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί υπουργοί: Ψυχραιμία, ενότητα και ισχυρό ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

Ο ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ τόνισε την ανάγκη ψυχραιμίας και ενότητας στις ρωσικές προκλήσεις, ζητώντας στενότερη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Τα περιστατικά με drones θεωρούνται σκόπιμες επιθέσεις που απαιτούν αποφασιστική αντίδραση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Πρόταση για δάνειο στην Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά assets

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προτείνει η ΕΕ να δώσει άτοκο δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αξιοποιώντας «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με εγγυήσεις των κρατών-μελών, ώστε να ενισχυθεί η άμυνά της και να αυξηθεί το κόστος για τη Ρωσία.