Δραματική προειδοποίηση στις χώρες του Βορρά της ευρωζώνης για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι, αν δεν αρθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων κατά τη διαχείριση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, τότε η ενοποίηση χάνει το λόγο ύπαρξής της στα μάτια των πολιτών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βλέπει στην κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού «κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την κρίση του 2008. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας». Και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να «μην διαπράξει τραγικά λάθη» αντιμετωπίζοντας τον κορονοϊό, γιατί «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της χώρας εκτίμησε πως «η αδράνεια θα άφηνε στα παιδιά μας το τεράστιο βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας» και τόνισε: «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανακούφισης και Επανεπένδυσης (European Recovery and Reinvestment Plan) που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Στην Ευρώπη οφείλουμε να αποφύγουμε να κάνουμε τραγικές επιλογές. Αν η Ευρώπη δεν αρθεί στο ύψος αυτής της χωρίς προηγούμενο πρόκλησης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του στα μάτια των πολιτών μας», προειδοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός
Για την αδυναμία να βρεθεί λύση κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σύγκρουση που υπήρξε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση, επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε πως στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «στους συναδέλφους μου που επιχειρηματολογούσαν με όρους Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, απάντησα πως δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί, επειδή δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα» και πρόσθεσε ότι «ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορονοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τις οικονομίες μας».
«Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές», τονίζει, την ώρα που η Ιταλία καταγράφει πάνω από 9.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας στη χερσόνησο. «Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές».
Στη συνέντευξη, ο Κόντε επιβεβαίωσε πως, μαζί με το διάταγμα που ετοιμάζει για τον Απρίλιο, η χρηματοδότηση της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού θα ανέλθει πολύ πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 25 δισ. που έχουν ήδη αποδεσμευθεί.