ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωβαρόμετρο: Ομόνοια της ΕΕ απέναντι σε απειλές ζητούν οι Ευρωπαίοι

Εν μέσω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Tρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τρείς μήνες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), φαίνεται να κατανοούν ότι η Άμυνα, η Ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, αποτελούν την πρώτη επιλογή.

Σύμφωνα με το χειμερινό ευρωβαρόμετρο του 2025 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διεξήχθη μεταξύ 9 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2025 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δείχνει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (89%) δηλώνουν ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να δρουν με ενότητα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις.

Εν μέσω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Όπως καταδεικνύει η εν λόγω έρευνα, η άμυνα και η ασφάλεια (36%) καθώς και η ανταγωνιστικότητα, η οικονομία και η βιομηχανία (32%) αναγνωρίζονται ως οι τομείς που η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο για να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα απασχόλησαν τις τελευταίες εβδομάδες τόσο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ (27%), την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (25%), την εκπαίδευση και την έρευνα (23%).

Ωστόσο, εκτός από τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση παραμένει ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα αναφέρουν ως βασικό πρόβλημα τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής (43%). Το 31% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ποσοστό 29% των ερωτηθέντων ζητεί τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Ο πληθωρισμός, η άνοδος των τιμών και το κόστος ζωής αποτελούν βασική προτεραιότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Πορτογαλία (57%), τη Γαλλία (56%), τη Σλοβακία (56%), την Κροατία (54%) και την Εσθονία (54%).

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο ο πληθωρισμός και, συνεπώς, το αυξημένο κόστος ζωής, εξακολουθεί να απασχολεί του Ευρωπαίους πολίτες.

Όπως δείχνει η εν λόγω έρευνα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ευρωπαίων πολιτών (33%) αναμένει ότι το βιοτικό του επίπεδο θα μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, επτά μονάδες περισσότερο από τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2024. Αυτό ισχύει για το 53% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και το 47% στη Γερμανία , ενώ περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες, με ποσοστό στο 39%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Επίτροπος Κος: Δεν χωρά εξύμνηση του Μλάντιτς στην ΕΕ από Σερβία

Η Μάρτα Κος τόνισε ότι η εξύμνηση εγκληματιών πολέμου αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και δεν έχει θέση στην ΕΕ ή σε χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη, αναφερόμενη στον Ράτκο Μλάντιτς που πέθανε στη Χάγη σε ηλικία 83 ετών.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Προβληματισμός για τη στάση της Ευρώπης πριν τον IMO

Ο Β. Κικίλιας εκφράζει ανησυχία για τη στάση της ΕΕ ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων στον IMO, σημειώνοντας έλλειψη ευελιξίας σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις και ανεπαρκή εκπροσώπηση χωρών που εκπροσωπούν το 70% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Παράταση συνοριακών ελέγχων με Ισπανία λόγω ανάλυσης ειδικών

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε πως οι συνοριακοί έλεγχοι με την Ισπανία παρατείνονται για δύο εβδομάδες, έπειτα από ανάλυση ειδικών, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Ισπανίας και της ΕΕ για επίλυση της κατάστασης.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση 15 ημερών στην αναστολή Σένγκεν μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας

Η Ιταλία παρατείνει για 15 μέρες την αναστολή της Σένγκεν ως προς την Ισπανία λόγω της κατάστασης στη Θέουτα, ενώ η Ισπανία απαντά με παράταση ελέγχων στα σύνορα για ταξιδιώτες από Ιταλία, σύμφωνα με τα υπουργεία Εσωτερικών.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας ΕΕ στο Δουβλίνο

Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο στο Δουβλίνο για την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν εξελίξεις στο ουκρανικό, η διαστημική στρατηγική ασφαλείας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.