ΓΔ: 2279.7 0.64% Τζίρος: 290.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ένοπλος στην Υεμένη
Ένοπλος παρακολουθεί έκρηξη με μεγάλο σύννεφο καπνού σε έρημο της Υεμένης.

Απειλούν τις ΗΠΑ οι Χούθι μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον τους

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να απαντήσουν στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πολιτικό γραφείο των ανταρτών, που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Mε αντίποινα κατά των αμερικανικών επιδρομών μετά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών σε αρκετές πόλεις που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, απείλησαν οι Χούθι, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους αντάρτες, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιδρομές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους Χούτι με «κόλαση» και προειδοποίησε το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες. Η Τεχεράνη απάντησε καταδικάζοντας τα «βάρβαρα» χτυπήματα και προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση.

Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, προειδοποίησαν ότι τα χθεσινοβραδινά πλήγματα των ΗΠΑ «δεν θα μείνουν αναπάντητα».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να απαντήσουν στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πολιτικό γραφείο των ανταρτών, που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τους Χούτι, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα σε τρεις επαρχίες της Υεμένης, καθώς και στην πρωτεύουσα Σαναά. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 101 τραυματίστηκαν, κυρίως παιδιά και γυναίκες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τρεις εκρήξεις αντηχούσαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης και θύλακες καπνού ανέβηκαν από μια κατοικημένη περιοχή στα βόρεια της Σαναά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα χθεσινοβραδινά χτυπήματα των ΗΠΑ εναντίον των Χούτι ήταν τα πρώτα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Προηγουμένως, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν - μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια περιοχή για το παγκόσμιο εμπόριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, από το 2023. Μέχρι στιγμής, οι Χούτι έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά πολεμικά πλοία 174 φορές και σε εμπορικά πλοία 145 φορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράκ για τη σχέση του με το Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε το Ιράκ να μην πλησιάσει το Ιράν, καθώς ο Νούρι αλ Μάλικι αναμένεται να επιστρέψει ως πρωθυπουργός με στήριξη σιιτικών δυνάμεων. Τόνισε ότι ελπίζει η νέα κυβέρνηση να φέρει σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κογκρέσο ενέκρινε το Eastern Mediterranean Gateway Act για τον IMEC

Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο για συζήτησή του στην Ολομέλεια και θεσμική ενίσχυση της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικής πύλης.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για Συρία και Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και τη Γάζα. Παράλληλα, η τουρκική προεδρία τόνισε ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμένουν προτεραιότητες για την Άγκυρα.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Από τις ΗΠΑ στη δημιουργία και εγκατάλειψη

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που ζήτησε να διαλυθούν η Δαμασκός, ήταν η βασική ένοπλη δύναμη Κούρδων κατά των τζιχαντιστών με στήριξη ΗΠΑ. Πλέον η αποστολή τους κρίνεται από ΗΠΑ ότι δεν χρειάζεται, λόγω ισχυρού κεντρικού κράτους στη Συρία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

O Tραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια από κράτη για να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης της Γάζας

Σύμφωνα με έγγραφο προς 60 χώρες, μόνο όσα κράτη συνεισφέρουν άνω του 1 δισ. δολαρίων στη Γάζα θα έχουν πλέον τριετή παραμονή στο Συμβούλιο Ειρήνης, ενώ για τα υπόλοιπα η συμμετοχή θα περιορίζεται σε τρία χρόνια.
Βασιλιάς Ιορδανίας Αμπντάλα Β'
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιορδανός βασιλιάς προσκλήθηκε στο συμβούλιο εποπτείας για τη Γάζα

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας έλαβε πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για το «Συμβούλιο της Ειρήνης» σχετικά με τη Γάζα. Το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τα σχετικά νομικά έγγραφα πριν απαντήσει.