ΓΔ: 2364.84 -0.87% Τζίρος: 162.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:36
Φωτο: Shutterstock

Βαθιά παγκόσμια ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ, ανάκαμψη το '21

Ακόμη περισσότερα μέτρα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ζήτηση η διευθύντρια του Ταμείου. Ιστορικό ρεκόρ εκροής κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.

«Ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (σ.σ.: του 2008) και ανάκαμαψη το 2021» προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα φέρει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20.

Όπως επισημαίνει η Κρ. Γκεοργκίεβα σε γραπτή δήλωσή της, για να έλθει η ανάκαμψη το 2021, θα πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η ανάσχεση της επιδημίας και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας παντού. Η οικονομική επίπτωση θα είναι ισχυρή, αλλά όσο πιο σύντομα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, τόσο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση θα έλθει η οικονομική ανάκαμψη, τονίζει.

Το Ταμείο υποστηρίζει ένθερμα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες και τις πρωτουλίες των κεντρικών τραπεζών, ενώ η κ. Γκεοργκίεβα προτρέπει να αναληφθούν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ταμείου, οι ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς σημειώνεται έξοδος κεφαλαίων ταυτόχρονα με τη σοβαρή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από την αρχή της κρίσης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

 

Το Ταμείο θα προχωρήσει σε μεγάλες παροχές χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, καθώς ήδη σχεδόν 80 χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια. Παράλληλα, ενισχύεται το ειδικό ταμείο αντιμετώπισης καταστροφών για τις φτωχότερες χώρες. Γενικά, σύμφωνα με την κ. Γκεοργίεβα, το Ταμείο είναι έτοιμο να αναλάβει δράση με το 1 τρισ. δολ. των πόρων που διαθέτει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος έλλειψης καυσίμων το καλοκαίρι αν κλείσει το Ορμούζ, λένε φορείς

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΟΕ και ΠΟΕ προειδοποιούν για κίνδυνο έλλειψης πετρελαίου το καλοκαίρι, αν δεν ομαλοποιηθεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, λόγω μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων με ρυθμό ρεκόρ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To συνεχιζόμενο ράλι τιμών κατοικίας βλάπτει την οικονομία προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η άνοδος σε τιμές κατοικιών και ενοίκια οξύνει τη στεγαστική κρίση, πιέζει τα νοικοκυριά, περιορίζει την κατανάλωση και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητά διαφάνεια και αυστηρότερη εποπτεία στους servicers κόκκινων δανείων

Το ΔΝΤ ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος αυστηρότερη εποπτεία και περισσότερη διαφάνεια για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, θεωρώντας ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη σταθερότητα είναι διαχειρίσιμοι.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ενισχυμένη δημοσιονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας στον πόλεμο

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα αντέδρασε δυναμικά στις προκλήσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, διατηρώντας δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν το χρέος.