ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Βαθιά παγκόσμια ύφεση προβλέπει το ΔΝΤ, ανάκαμψη το '21

Ακόμη περισσότερα μέτρα από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ζήτηση η διευθύντρια του Ταμείου. Ιστορικό ρεκόρ εκροής κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.

«Ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (σ.σ.: του 2008) και ανάκαμαψη το 2021» προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα φέρει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20.

Όπως επισημαίνει η Κρ. Γκεοργκίεβα σε γραπτή δήλωσή της, για να έλθει η ανάκαμψη το 2021, θα πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η ανάσχεση της επιδημίας και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας παντού. Η οικονομική επίπτωση θα είναι ισχυρή, αλλά όσο πιο σύντομα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, τόσο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση θα έλθει η οικονομική ανάκαμψη, τονίζει.

Το Ταμείο υποστηρίζει ένθερμα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες και τις πρωτουλίες των κεντρικών τραπεζών, ενώ η κ. Γκεοργκίεβα προτρέπει να αναληφθούν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ταμείου, οι ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς σημειώνεται έξοδος κεφαλαίων ταυτόχρονα με τη σοβαρή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από την αρχή της κρίσης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

 

Το Ταμείο θα προχωρήσει σε μεγάλες παροχές χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, καθώς ήδη σχεδόν 80 χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια. Παράλληλα, ενισχύεται το ειδικό ταμείο αντιμετώπισης καταστροφών για τις φτωχότερες χώρες. Γενικά, σύμφωνα με την κ. Γκεοργίεβα, το Ταμείο είναι έτοιμο να αναλάβει δράση με το 1 τρισ. δολ. των πόρων που διαθέτει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Νέες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα προειδοποιεί πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή βάζει ξανά σε δοκιμασία την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, ενώ πλήττει την ανάπτυξη.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε από την Μπανγκόκ ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δοκιμάζει ξανά την παγκόσμια οικονομία και υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα έχει γίνει η νέα κανονικότητα.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η Ουκρανία πρέπει να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις για το δάνειο

Το ΔΝΤ καλεί την Ουκρανία να εφαρμόσει γρήγορα τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ειδικά τα φορολογικά μέτρα για τον ΦΠΑ, στο πλαίσιο του νέου δανείου 8,1 δισ. ευρώ. Το Ταμείο παρακολουθεί και τις κινήσεις ομολογιούχων για καλύτερους όρους.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΟΗΕ σε τέσσερις διοικητές παραστρατιωτικών στο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις ηγετικά στελέχη των παραστρατιωτικών RSF για θηριωδίες και «πράξεις γενοκτονίας» κατά την κατάληψη της Ελ-Φάσερ στο Νταρφούρ τον Οκτώβριο.
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-ΔΝΤ: Χαλάρωση όρων στη συμφωνία για δάνειο 8,2 δισ. δολαρίων

Κυβέρνηση Ουκρανίας και ΔΝΤ συμφώνησαν στη χαλάρωση όρων για δάνειο 8,2 δισ. δολαρίων. Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΝΤ και ανοίγει τον δρόμο για επιπλέον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.