«Ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (σ.σ.: του 2008) και ανάκαμαψη το 2021» προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα φέρει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20.
Όπως επισημαίνει η Κρ. Γκεοργκίεβα σε γραπτή δήλωσή της, για να έλθει η ανάκαμψη το 2021, θα πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η ανάσχεση της επιδημίας και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας παντού. Η οικονομική επίπτωση θα είναι ισχυρή, αλλά όσο πιο σύντομα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, τόσο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση θα έλθει η οικονομική ανάκαμψη, τονίζει.
Το Ταμείο υποστηρίζει ένθερμα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες και τις πρωτουλίες των κεντρικών τραπεζών, ενώ η κ. Γκεοργκίεβα προτρέπει να αναληφθούν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ταμείου, οι ανεπτυγμένες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς σημειώνεται έξοδος κεφαλαίων ταυτόχρονα με τη σοβαρή υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από την αρχή της κρίσης και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει καταγραφεί στην ιστορία.
Το Ταμείο θα προχωρήσει σε μεγάλες παροχές χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, καθώς ήδη σχεδόν 80 χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια. Παράλληλα, ενισχύεται το ειδικό ταμείο αντιμετώπισης καταστροφών για τις φτωχότερες χώρες. Γενικά, σύμφωνα με την κ. Γκεοργίεβα, το Ταμείο είναι έτοιμο να αναλάβει δράση με το 1 τρισ. δολ. των πόρων που διαθέτει.