ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παλάτι των Ηλυσίων

Γαλλία: Σήμερα η συνάντηση εργασίας Ευρωπαίων ιθυνόντων για το Ουκρανικό

Πέραν του Γάλλου προέδρου, παρόντες θα είναι οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδιας και της Δανίας, καθώς επίσης και οι ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η «συνάντηση εργασίας», όπως την χαρακτήρισε χθες, Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ευρωπαίων ιθυνόντων για το Ουκρανικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα στο Παρίσι, έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και οι εργασίες της θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε διαφορετικό σχήμα με στόχο την συμμετοχή όλων των εταίρων που ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτά αναφέρει το Ελιζέ ενόψει της σημερινής συνάντησης των ιθυνόντων οκτώ ευρωπαϊκών κρατών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται εκτάκτως σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, πέραν του Γάλλου προέδρου, παρόντες θα είναι οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδιας και της Δανίας, καθώς επίσης και οι ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που μπορεί να δώσει η Ευρώπη στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι γίνονται συζητήσεις αναφορικά με το ζήτημα της μελλοντικής ανάπτυξης μίας ευρωπαΐκής στρατιωτικής δύναμης, που θα αποτελείται κυρίως από Γάλλους, Βρετανούς και Πολωνούς και θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

Την ενόχλησή τους ωστόσο για την περιορισμένη σύνθεση της σημερινής συνάντησης εξέφρασαν χώρες όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε πως συνέρχονται σήμερα στο Παρίσι «αυτοί που εδώ και τρία χρόνια ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κιρ Στάρμερ έλαβε τη Λεγεώνα της Τιμής στη Γαλλία

Ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βραβεύτηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για τη συμβολή του στην ασφάλεια της Ευρώπης μετά το 2022 και παρακολούθησε την εθνική παρέλαση της Γαλλίας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Στρατιωτικές ασκήσεις συμμαχικής δύναμης για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η πολυεθνική δύναμη για την ασφάλεια της Ουκρανίας θα κάνει εκπαιδευτικές ασκήσεις σε γειτονικές χώρες. Επίσης, αποφασίστηκε συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αγοράζει Rafale και αντιαεροπορικά, έλαβε άδεια πυραύλων

Η Γαλλία θα πουλήσει στην Ουκρανία 16 μαχητικά Rafale με παράδοση από το 2028-29. Επίσης, η Ουκρανία θα λάβει αντιαεροπορικές συστοιχίες SAMP/T, ραντάρ και άδειες για παραγωγή βομβών AASM και πυραύλων Aster 30 και Scalp.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση 37 κρατών στο Παρίσι για στρατηγική αφύπνιση Ευρώπης και Ουκρανία

Συνάντηση 37 κρατών πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο την στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης και στήριξη της Ουκρανίας. Παρόντες είναι ο Ζελένσκι, ηγέτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.