ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μακρόν: Όχι σε συμφωνία στην Ουκρανία με «παράδοση» του Κιέβου

Εάν επιτραπεί «ειρήνη που είναι παράδοση» αυτό θα ήταν «κακή είδηση για όλους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε εναντίον της σύναψης συμφωνίας ειρήνης που θα ισοδυναμούσε κατ’ αυτόν με την «παράδοση» της Ουκρανίας και διερωτήθηκε αν και κατά πόσον ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ειλικρινά» διατεθειμένος να δεχτεί «διαρκή» κατάπαυση του πυρός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Εάν επιτραπεί «ειρήνη που είναι παράδοση» αυτό θα ήταν «κακή είδηση για όλους», τόνισε ο κ. Μακρόν στην εφημερίδα - απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το μοναδικό ερώτημα σε αυτό το στάδιο είναι αν και κατά πόσον ο πρόεδρος Πούτιν είναι, κατά τρόπο ειλικρινή, διαρκή, βιώσιμο και αξιόπιστο, διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε, κρίνοντας ακόμη πως η Ευρώπη «έχει ρόλο να διαδραματίσει» στις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια.

Κατά τον κ. Μακρόν, «μόνο» στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαφίεται να «διαπραγματευτεί με τη Ρωσία» εξ ονόματος της χώρας του.

Ο Αμερικανός νέος υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έκρινε ότι δεν είναι «ρεαλιστικός» ο στόχος της Ουκρανίας να ανακτήσει τα εδάφη που απώλεσε μετά το 2014.

Η Ρωσία, που προσάρτησε την Κριμαία το 2014, διεκδικεί πέντε ουκρανικές περιφέρειες που κυρίευσε, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, αφού ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο.

«Επαφίεται στη διεθνή κοινότητα, με συγκεκριμένο ρόλο για τους Ευρωπαίους, να συζητήσει για τις εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία και «ευρύτερα, για το πλαίσιο ασφαλείας σε όλη την περιοχή. Εκεί έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε», υπογράμμισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εγγυώνται την ασφάλειά της έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Χέγκσεθ από την πλευρά του είπε πως επαφίεται στους Ευρωπαίους να προσφέρουν «εύρωστες» εγγυήσεις ασφαλείας για τη διατήρηση «διαρκούς» ειρήνης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για τον σκοπό αυτόν στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δύσκολη στο άμεσο μέλλον μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σύντομα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρηνική λύση, παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αφήνει να αποπλεύσει ρωσικό πετρελαιοφόρο για νομικούς λόγους

Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι το δεξαμενόπλοιο Grinch θα αποδεσμευτεί για νομικούς λόγους, υποσχόμενος αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να κατασχέτονται ρωσικά πλοία στο μέλλον. Το περιστατικό αφορά και άλλα ναυτικά κράτη.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Απαράδεκτες» οι αμερικανικές δασμολογικές αυξήσεις στην ΕΕ

Ο Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δασμολογικές αυξήσεις των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών κρατών και τόνισε πως η Γαλλία θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, στηρίζοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία και τις διεθνείς συμμαχίες.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για Ιράν και Γροιλανδία

Ο Μακρόν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σε Ιράν και Γροιλανδία, ενώ ανακοινώθηκε συμμετοχή 15 Γάλλων στρατιωτικών στην άσκηση «Αρκτική Αντοχή», μαζί με άλλες χώρες, για ενίσχυση ασφάλειας στην περιοχή.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.