ΓΔ: 2099.35 0.78% Τζίρος: 161.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η Σουηδία επιδιώκει τον περιορισμό πρόσβασης σε ημιαυτόματα όπλα

Το μακελειό στο Ορεμπρό (κεντρική Σουηδία) προκάλεσε δέκα θανάτους, μεταξύ των οποίων πολλών ξένων, την Τρίτη σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων.

Η σουηδική κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει το ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο νόμου προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση σε ημιαυτόματα όπλα, αντιδρώντας στη χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της σκανδιναβικής χώρας.

«Υπάρχουν ορισμένα είδη όπλων που είναι τόσο επικίνδυνα ώστε δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται για μη στρατιωτικούς σκοπούς παρά μόνο κατ' εξαίρεση. Το AR-15 είναι ένα παράδειγμα, επειδή δέχεται μεγάλους γεμιστήρες στρατιωτικού τύπου και μπορεί να προκαλέσει βαριά βλάβη σε λίγο χρόνο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Το μακελειό στο Ορεμπρό (κεντρική Σουηδία) προκάλεσε δέκα θανάτους, μεταξύ των οποίων πολλών ξένων, την Τρίτη σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τρία όπλα βρέθηκαν δίπλα στον δράστη της επίθεσης, ο οποίος σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο ήταν ο 35χρονος Ρίκαρντ Άντερσον.

«Πρόκειται για μακρύκαννα όπλα, δηλ. τουφέκια», διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας χθες, Πέμπτη, χωρίς να πει τι ακριβώς όπλα ήταν.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως ο επιτιθέμενος ήταν κάτοχος άδειας για τέσσερα κυνηγετικά όπλα.

«Η τρομερή επίθεση στο Ορεμπρό ξαναβάζει στο τραπέζι διάφορα κεντρικά ερωτήματα για τη νομοθεσία περί όπλων», αναφέρει στον ιστότοπό της η κυβέρνηση.

Οι κανόνες αξιολόγησης της ικανότητας ενός ατόμου να κατέχει τέτοιου είδους αυτόματα όπλα θα αποσαφηνιστούν επίσης.

«Πολλά από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη σήμερα» κατά την εξέταση αυτή «δεν είναι αρκετά σαφή στις ρυθμίσεις για τα όπλα», διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέθεσε επίσης στην αστυνομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αναφέρουν τα άτομα που δεν είναι ικανά από ιατρική άποψη να κατέχουν πυροβόλα όπλα.

Η νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα οφείλει να τηρεί μια ισορροπία «ανάμεσα στο συμφέρον της κοινωνίας να αποτρέπει τα εγκλήματα» και «το συμφέρον ατόμων και οργανώσεων να μπορούν να κατέχουν όπλα σε αιτιολογημένες περιπτώσεις», εξηγεί η κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο διαρρηκτών για απόπειρα εισβολής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες από τη Γεωργία που επιχείρησαν να διαρρήξουν διαμέρισμα 79χρονης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού προσπάθησαν να διαφύγουν από την ταράτσα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε την έκδοση του πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα έκδοσης του 74χρονου πρώην δημάρχου Βουκουρεστίου, κρίνοντας ανεπαρκείς τις διαβεβαιώσεις της Ρουμανίας για τις συνθήκες κράτησης.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις στην Αττική για διακίνηση πλαστών έργων τέχνης και κατοχή όπλων

Δύο άτομα 42 και 57 ετών συνελήφθησαν στην Αττική για διακίνηση πλαστών έργων τέχνης, μετά τον εντοπισμό 481 πινάκων και οπλισμού σε έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., με την υπόθεση να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον εισαγγελέα ο 15χρονος για επίθεση σε μαθητή έξω από λύκειο Θεσσαλονίκης

Ένας 15χρονος οδηγείται στον εισαγγελέα μετά την επίθεση σε συνομήλικο έξω από λύκειο στη Νεοχωρούδα. Η αστυνομία συνέλαβε τον έναν δράστη και ταυτοποίησε δεύτερο 16χρονο, με κίνητρο προσωπικές διαφορές.