ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παλάτι των Ηλυσίων

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2025

Ο προϋπολογισμός έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους στους πλούσιους και στις επιχειρήσεις.

Η Γαλλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2025, στέλνοντάς τον για εξέταση στο συνταγματικό συμβούλιο.

Αν το συμβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί στη συνέχεια να το υπογράψει ώστε να γίνει νόμος του κράτους, βάζοντας τέλος σε μια πολιτική εμπλοκή που οδήγησε στην ανατροπή μιας κυβέρνησης και προκάλεσε αναταραχή στις αγορές.

Ο προϋπολογισμός έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους στους πλούσιους και στις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού έκανε επίκληση ειδικών εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα προκειμένου να περάσει τον προϋπολογισμό, μετά την αποτυχία του προκατόχου του να περάσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 και έπειτα από εβδομάδες αντιπαραθέσεων με διάφορα κόμματα.

«Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο», δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ισόν, ένας γερουσιαστής που μίλησε ενώπιον του σώματος εκ μέρους της επιτροπής των γερουσιαστών που έκαναν τις τελικές διευθετήσεις στο κείμενο του προϋπολογισμού.

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει ειδικό νόμο που διατηρούσε τον κορμό των λειτουργιών της κυβέρνησης και απέτρεπε ένα αμερικανικού τύπου κλείσιμο ("shutdown") της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο.

Όμως σε μερικούς μήνες θα χρειαστεί να ξεκινήσουν τη διαδικασία πάλι από την αρχή για τον προϋπολογισμό του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση διορίστηκε για να περάσει τον προϋπολογισμό

Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης με τον Ρολάν Λεσκίρ να παραμένει υπουργός Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός Λεκορνί τονίζει πως η νέα ομάδα στοχεύει σε ψήφιση προϋπολογισμού ως το τέλος του έτους.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Χρειαζόμαστε νέα δάση ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως πρέπει να φυτευτεί και να ανασυσταθεί ένα νέο, διαφορετικό δάσος που να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή, μετά τις πυρκαγιές που έχουν κάψει 1.160.000 στρέμματα στη Γαλλία φέτος.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δέσμευση για αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές από πυρκαγιές

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες από τις φωτιές στη νοτιοδυτική Γαλλία, τονίζοντας την ενότητα των πολιτών και ανακοινώνοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω της κατάστασης.