ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Κύπρου

Κύπρος: Στην 1η θέση στην ΕΕ σε αναλογία αποχωρήσεων-αφίξεων μεταναστών

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο, φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου.

Στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναλογία αποχωρήσεων/αφίξεων μεταναστών κατατάχθηκε η Κύπρος το 2024, ανακοίνωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωαννίδης, παρουσιάστηκε η στρατηγική της Λευκωσίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με αναφορά στα μέτρα που λήφθηκαν και σταδιακά οδήγησαν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που κατέγραφε η Κύπρος στο μεταναστευτικό.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο, φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι για αυτές τις ενέργειές μας, ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές, έχουμε λάβει και τα εύσημα από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαία Επίτροπος (Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα) Γιόχανσον σε τοποθετήσεις της αναφέρθηκε στην Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτήρισε την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στις επιστροφές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ιωάννου αναφέρθηκε στον αριθμό ρεκόρ των 21.565 αιτήσεων ασύλου που καταγράφηκε το 2022, καθώς και στον μεγάλο αριθμό, 17.280 προσώπων που αφίχθηκαν το 2022, σημειώνοντας πως το 95% εξ αυτών είχε εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Πράσινης Γραμμής από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών απαρίθμησε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, επισημαίνοντας τα διαβήματα που έγιναν προς την Τουρκία διά της διπλωματικής οδού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για βελτίωση του βαθμού ελέγχου μεταναστών που έφταναν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ενημερωτική εκστρατεία που διενεργήθηκε στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής για τις πραγματικότητες που επικρατούν στο νησί σε σχέση με τους παράτυπους μετανάστες.

Οι δύο Κύπριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν, ωστόσο, πως δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, δεδομένου ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με διεθνή, κυρίως, διάσταση και επηρεάζεται από εξωγενείς συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπασταύρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπασταύρου: Ρήτρα διαφυγής για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε την ανάγκη ευελιξίας στη ρήτρα διαφυγής για άμεσα, προσωρινά μέτρα μείωσης ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Επίτροπος ΕΕ για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σουίτσα, εξέφρασε αντίθεση στην κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το κοινοβούλιο της Λιβύης, τονίζοντας πως παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Ρομπέρτα Μέτσολα ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μέτσολα στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους για το ζήτημα.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Νέα μέτρα στήριξης αν υπάρξει δημοσιονομική ελαστικότητα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης άφησε ο Π. Μαρινάκης, εφόσον εξασφαλιστεί δημοσιονομική ευελιξία από την ΕΕ. Διαβεβαίωσε πως οι τουρκικές ενέργειες δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Ευρώπη να εγγυηθεί ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου έναντι Τουρκίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου απέναντι σε κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τις παραβιάσεις και την επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.