ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
Επιβατικό αεροπλάνο απογειώνεται πάνω από αστικό τοπίο, απεικονίζοντας τη σύγχρονη αερομεταφορά.

Βοήθεια 200 δισεκ. δολαρίων θα χρειαστούν οι αεροπορικές εταιρίες

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστούν ενίσχυση 200 δισεκ. δολαρίων.

Οι αεροπορικές εταιρίες, που υφίστανται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζονται έκτακτη βοήθεια ύψους έως 200 δισεκ. δολαρίων (185 δισεκ. ευρώ), όπως εκτίμησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να λάβει τη μορφή «μιας άμεσης οικονομικής βοήθειας» στις εταιρίες που μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα ώστε να αντισταθμίσει τα μειωμένα έσοδα και τη ρευστότητα, αλλά εξίσου και με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ή με μειώσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Iata.

Στις 5 Μαρτίου, η IATA εκτίμησε ότι ο ιός θα κοστίσει στις αερομεταφορές έως 113 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2020, αλλά οι συνθήκες επιδεινώθηκαν αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα των ταξιδιωτών από την Ευρώπη, άλλες χώρες επέβαλαν περιορισμούς για την είσοδο στο έδαφός τους ενώ έκλεισε η περιοχή Σένγκεν για τους μη Ευρωπαίους πολίτες.

Η IATA, που εκπροσωπεί 290 εταιρίες που αντιστοιχούν στο 82% της παγκόσμιας κίνησης, ζητά ιδιαίτερα από τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να παράσχουν βοήθεια στις εταιρίες τους, των οποίων οι δυσκολίες απειλούν «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», άμεσα και έμμεσα.

«Η κρίση που πλήττει τον κλάδο είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο εκτεταμένη από (τις επιθέσεις) της 11η Σεπτεμβρίου, την επιδημία του SARS (το 2002-2003) ή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ σε ανακοίνωση.

«Οι αεροπορικές εταιρίες μάχονται για την επιβίωσή τους. Πολλά δρομολόγια έχουν ανασταλεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και η ζήτηση έχει κάνει βουτιά έως 60% για τα υφιστάμενες συνδέσεις», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροσκάφος Wizz Air
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Wizz Air: Παράταση αναστολής πτήσεων Μέση Ανατολή ως 15 Μαρτίου

Η Wizz Air παρατείνει μέχρι 15 Μαρτίου την αναστολή πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Αμμάν. Οι πτήσεις προς Τζέντα και Μεδίνα επανεκκινούν 8 Μαρτίου. Προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια επιβατών και πληρώματος.
Ελβετικό αεροσκάφος Swiss
ΔΙΕΘΝΗ

Η Swiss οργανώνει πτήση Ομάν-Ελβετία για απεγκλωβισμό πολιτών

Η Swiss International Airlines θα πραγματοποιήσει ειδική πτήση με Airbus A340 από το Ομάν για να επαναπατρίσει εγκλωβισμένους Ελβετούς και επιβάτες της, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Επιβάτες σε αεροπλάνο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MSC Cruises: Συντονίζει τον επαναπατρισμό επιβατών μετά τις αεροπορικές διαταραχές

Η MSC Cruises συνεργάζεται με αεροπορικές και αρχές για την επιστροφή επιβατών που επηρεάστηκαν στη Μέση Ανατολή. Συζητά με Emirates και Etihad, εξετάζει πτήσεις charter από Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι και Μουσκάτ.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Austrian Airlines: Αποχώρηση εργαζομένων Lufthansa από το Ομάν

Η Austrian Airlines επαναπατρίζει εργαζομένους της Lufthansa από το Ομάν, αφού το αεροδρόμιο του Μουσκάτ παραμένει ανοιχτό, σε αντίθεση με άλλα αεροδρόμια της περιοχής. Η αποστολή αφορά αποκλειστικά προσωπικό της εταιρίας.
SKY Express αεροσκάφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sky Express: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ έως 5 Μαρτίου

Η Sky Express ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ από 1 έως 5 Μαρτίου, λόγω αναστολής του εναέριου χώρου του Ισραήλ. Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές επιλογές.