ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Απέτυχε στην 1η κλινική δοκιμή ελπιδοφόρα θεραπεία για τον κορονοϊό

Η Kaletra, συνδυασμός δύο φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV, δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στους ασθενείς.

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορονοϊό απέτυχε δυστυχώς στην πρώτη κλινική δοκιμή της, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Kaletra, ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «New York Times», ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, του επικέντρου της επιδημίας στην Κίνα.

Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη «στάνταρντ» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε, η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.

Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Οι γιατροί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν απελπισμένα διάφορα φάρμακα, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, μήπως κάποιο από αυτά βοηθήσει τελικά τους σοβαρά αρρώστους.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φάρμακο να έχει σαφή αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάζεται η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.

Υπό δοκιμή σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις της Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία. Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έτοιμοι για συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ εσωτερικό ζήτημα και δήλωσε πρόθυμη για συνέχιση συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, τόσο σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα όσο και στην κατάλληλη διαχείριση διαφωνιών.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 4,9% στο ακαθάριστο ωκεάνιο προϊόν Κίνας το εννεάμηνο 2026

Το ακαθάριστο ωκεάνιο προϊόν της Κίνας ανήλθε σε 8,5 τρις γιουάν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, σημειώνοντας αύξηση 4,9%. Αυξημένη ήταν και η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου (+3,5%) και αλιευμάτων (+4,6%).
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών logistics στην Κίνα το εννεάμηνο 2026

Σταθερή αύξηση σημείωσε η ζήτηση υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, με συνολική αξία 280 τρις γιουάν και αύξηση 4,9%, χάρη στην ενίσχυση της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Φιλιππίνες: Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» ζητά ο ΥΠΕΞ

Ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τη Μανίλα να σταματήσει τη «δυσφήμιση» κατά της Κίνας και να τηρεί τις «κόκκινες γραμμές», εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κατηγόρησε μάλιστα για κακόβουλες παρεμβάσεις στις διμερείς σχέσεις.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Γερμανία: Ενίσχυση συνεργασίας για ψηφιακά έξυπνα οχήματα

Η ηλεκτροκίνηση και η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνουν την αυτοκινητοβιομηχανία, φέρνοντας Κίνα και Γερμανία πιο κοντά μέσω συνεργασιών. Στο WICV στο Πεκίνο, αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη συντονισμού και σταθερής προόδου.