ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι πόλεμοι ο μεγαλύτερος κίνδυνος το 2025

Η απειλή της ψευδούς πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης κατατάχθηκε ως ο πιο σοβαρός παγκόσμιος κίνδυνος τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, στην ίδια θέση όπως και το 2024.

Η ένοπλη σύγκρουση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2025, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε μια υπενθύμιση του βαθύτερου παγκόσμιου κατακερματισμού καθώς ηγέτες χωρών και επικεφαλής επιχειρηματικών ομίλων ετοιμάζονται για την ετήσια συνάντηση του Νταβός την επόμενη εβδομάδα.

Σχεδόν 1 στους 4 από τους 900 και πλέον ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα και προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούν τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων και της τρομοκρατίας, τον πιο σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η μεγαλύτερη ανησυχία για το 2024, ήταν ο δεύτερος κατά σειρά κίνδυνος.

«Σε έναν κόσμο που σημαδεύεται από βαθύτερες διαφορές και συνεχείς κινδύνους οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μία επιλογή: να ενισχύσουν τη συνεργασία και την ανθεκτικότητα ή να αντιμετωπίσουν την αστάθεια που επιδεινώνεται», δήλωσε ο Μίρεκ Ντούσεκ, γενικός διευθυντής του WEF, σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση. «Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο».

Το WEF ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα γίνει ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ την ίδια ημέρα και έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες διαδικτυακά στις 23 Ιανουαρίου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στη σύνοδο και θα απευθύνει ομιλία στις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές του WEF.

Μεταξύ των άλλων παγκόσμιων ηγετών που αναμένεται να παρευρεθούν στη σύνοδο αυτή είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ντινγκ Σουεσιάνγκ. Η Συρία, η «τρομακτική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν το επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του WEF Μπόργκε Μπρέντε.

Οι διαπραγματευτές επεξεργάζονταν σήμερα τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας πιθανής κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες στο Κατάρ.

Η απειλή της ψευδούς πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης κατατάχθηκε ως ο πιο σοβαρός παγκόσμιος κίνδυνος τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, στην ίδια θέση όπως και το 2024.

Σε ορίζοντα 10ετίας, οι περιβαλλοντικές απειλές κυριαρχούν στις ανησυχίες των ειδικών αναφορικά με τους κινδύνους, σύμφωνα με την έρευνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος παγκόσμιος κίνδυνος και ακολουθεί η απώλεια βιοποικιλότητας, η κρίσιμης σημασίας αλλαγή στα συστήματα της Γης και η έλλειψη φυσικών πόρων.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν πέρυσι το 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής για πρώτη φορά, φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά στο να παραβιάσει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

Με βάση την έρευνα, ο παγκόσμιος κίνδυνος ορίζεται ως μία κατάσταση που θα επηρεάσει αρνητικά σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, του πληθυσμού ή των φυσικών πόρων. Τα ερωτήματα τέθηκαν στους συμμετέχοντες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

COP30 Βραζιλίας: Επαναλειτουργία εργασιών μετά τις εντάσεις με ιθαγενείς

Μετά την εισβολή αυτοχθόνων στη σύνοδο COP30, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν ήρεμα, με μικρές αλλαγές στους ελέγχους. Έξω, σκάφη συνόδευσαν διαδήλωση για τον Αμαζόνιο, με πλήθος να παρακολουθεί στην ακτή.
Φαράγγι Σαμαριάς Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει το 2026 ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ανακοινώθηκε επισήμως

Ανοίγει αύριο, Τρίτη 19 Μαΐου, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για το 2026, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης. Διαθέσιμη εφαρμογή nowcasting για έγκαιρη προειδοποίηση και διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για άμεση δράση ΠΟΥ & Ευρώπης κατά της κλιματικής κρίσης

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κλίμα και την Υγεία κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ΠΟΥ να ενισχύσουν άμεσα τις δράσεις τους, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη κρίση που απειλεί υγεία, διατροφή και ασφάλεια.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι φετινές βροχές, υπήρξαν οι ισχυρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών

Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων 30 ετών, με βελτίωση υπόγειων υδροφόρων σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όχι όμως και στις πεδινές περιοχές λόγω δεκαετιών υπεράντλησης. Στην Αττική η ζήτηση παραμένει υψηλή.
Εξοπλισμός τηλεργασίας γραφείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Τηλεργασία στο Νέο Δελχί λόγω έλλειψης καυσίμων

Οι αρχές του Νέου Δελχί λαμβάνουν μέτρα 90 ημερών για εξοικονόμηση καυσίμων, όπως τηλεργασία για δημοσίους υπαλλήλους, λόγω ελλείψεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Έκκληση Μόντι για μειωμένη κατανάλωση.
Δημοτικό αστικό λεωφορείο
ESG

Λεωφορείο στην Καλαμάτα μεταφέρει μήνυμα για την απώλεια βιοποικιλότητας

Στους δρόμους της Καλαμάτας κυκλοφορεί το πρώτο αστικό λεωφορείο που ενημερώνει για την απώλεια βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας και με εικαστικές λωρίδες που δείχνουν τη μείωση από το 1970 ως το 2020.