ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τζο Μπάιντεν ομιλία
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση με φόντο την αμερικανική σημαία.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει «σύντομα» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνομιλήσει πιθανότατα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σύντομα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει πιθανότατα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σύντομα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δίνουν αγώνα με τον χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Δημοκρατικός πρόεδρος, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε στην τηλεοπτική εκπομπή του CNN «State of the Union» ότι όλες οι πλευρές είναι «πολύ, πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα και την απελευθέρωση των 98 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί. Ακόμη όμως δεν έχουν φτάσει στη «γραμμή του τερματισμού».

Ο Μπάιντεν ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα και όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι λένε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος από την περασμένη Πέμπτη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας για να το πετύχουμε», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ο Μπάιντεν να μιλήσει σύντομα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ο Μπάιντεν αλλά είναι επίσης πιθανό «η Χαμάς, ιδίως, να παραμείνει αδιάλλακτη».

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Fox News Sunday», σε μια συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο και προβλήθηκε σήμερα, ότι αναμένει πως μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων θα ανακοινωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στηρίξει τον δεδηλωμένο στόχο του Νετανιάχου να καταστρέψει τη Χαμάς. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, χωρίς να διευκρινίσει το πώς θα το πετύχει αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ καταδικάζει τις αμερικανικές πιέσεις στη Βηρυτό

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν τη Βηρυτό για παραχωρήσεις προς το Ισραήλ και τόνισε πως η οργάνωση δεν θα αφοπλιστεί, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινής πρέσβη στο Μεξικό

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Μεξικό, το οποίο αποτράπηκε. Υποστηρίζουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης σχεδίαζαν την επίθεση από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ζοχράν Μαμντάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός: Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης «υποστηρικτής Χαμάς»

Ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς επέκρινε τον νέο μουσουλμάνο δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, αποκαλώντας τον «υποστηρικτή της Χαμάς» και κάλεσε τους Εβραίους της πόλης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς δεν απειλείται, παρά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα που προκάλεσαν τουλάχιστον 26 θανάτους. Ο ίδιος απέδωσε ευθύνη στη Χαμάς και προειδοποίησε με αφανισμό αν δεν συμμορφωθεί.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν αποδεχόμαστε τουρκικές δυνάμεις στη Γάζα, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ αρνείται τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα, όπως προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη. Η παρουσία διεθνούς δύναμης στη Γάζα παραμένει αμφίβολη, λόγω αβεβαιότητας για τη συμμετοχή άλλων κρατών.