ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

Μπλίνκεν: Απείλησε τον Νετανιάχου με ακύρωση του ταξιδιού Μπάιντεν στο Ισραήλ

Μετά από εννέα ώρες διαπραγματεύσεων, αναγκάστηκε να προειδοποιήσει τον Νετανιάχου ότι ο Μπάιντεν θα ακύρωνε την επίσκεψή του εάν δεν ξεκινούσε η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Στην αποκάλυψη ότι τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, χρειάστηκε να απειλήσει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα επισκεπτόταν το Ισραήλ, εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν επέτρεπε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προχώρησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο τέλος της θητείας του στους New York Times και αναφέρθηκε στις αρχές του πολέμου στη Γάζα και την πολιορκία που επιβλήθηκε στη Γάζα στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, πέντε ημέρες μετά την επίθεση, συναντήθηκε με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησε για ώρες το ζήτημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους στη Γάζα. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Ήταν μια διαφωνία που προέκυψε επειδή, μετά τις 7 Οκτωβρίου, ολόκληρη η ισραηλινή κοινωνία ήταν σε κατάσταση τραύματος. Δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός ή κάποιοι ηγέτες – ήταν μια κοινωνία που δεν ήθελε να περάσει καμία βοήθεια στη Γάζα» ανέφερε.

Μετά από εννέα ώρες διαπραγματεύσεων, αναγκάστηκε να προειδοποιήσει τον Νετανιάχου ότι ο Μπάιντεν θα ακύρωνε την επίσκεψή του εάν δεν ξεκινούσε η ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Μπλίνκεν εξήγησε:

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο για να διασφαλίσω ότι συμφωνεί και το έκανε απόλυτα. Έτσι, καταφέραμε να ξεκινήσει η βοήθεια μέσω της Ράφα και στη συνέχεια να επεκταθεί στο Κερέμ Σαλόμ και άλλα σημεία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν στιγμές όπου το Ισραήλ δεν έκανε αρκετά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμα, διέψευσε τις φήμες ότι ο Νετανιάχου ευθύνεται για την κατάρρευση της συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων τον Ιούλιο, κατηγορώντας τη Χαμάς για την αποτυχία.

Τέλος, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παγκόσμια πίεση, που επικεντρώθηκε κυρίως στο Ισραήλ και όχι στη Χαμάς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την κριτική για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, δεν ακούμε σχεδόν τίποτα από κανέναν για τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Γιατί δεν υπάρχει μια ομόφωνη παγκόσμια φωνή που να απαιτεί από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα, να απελευθερώσει τους ομήρους και να σταματήσει τον πόλεμο;», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ξεκάθαρη στάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ καταδικάζει τις αμερικανικές πιέσεις στη Βηρυτό

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν τη Βηρυτό για παραχωρήσεις προς το Ισραήλ και τόνισε πως η οργάνωση δεν θα αφοπλιστεί, παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινής πρέσβη στο Μεξικό

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Μεξικό, το οποίο αποτράπηκε. Υποστηρίζουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης σχεδίαζαν την επίθεση από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ζοχράν Μαμντάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός: Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης «υποστηρικτής Χαμάς»

Ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς επέκρινε τον νέο μουσουλμάνο δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, αποκαλώντας τον «υποστηρικτή της Χαμάς» και κάλεσε τους Εβραίους της πόλης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς δεν απειλείται, παρά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα που προκάλεσαν τουλάχιστον 26 θανάτους. Ο ίδιος απέδωσε ευθύνη στη Χαμάς και προειδοποίησε με αφανισμό αν δεν συμμορφωθεί.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν αποδεχόμαστε τουρκικές δυνάμεις στη Γάζα, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ αρνείται τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα, όπως προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη. Η παρουσία διεθνούς δύναμης στη Γάζα παραμένει αμφίβολη, λόγω αβεβαιότητας για τη συμμετοχή άλλων κρατών.