ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Κοσσυφοπεδίου
Η εθνική σημαία του Κοσσυφοπεδίου κυματίζει κάτω από φωτεινό ουρανό.

Η απογραφή του 2024 αποκαλύπτει μείωση πληθυσμού στο Κόσοβο

Όσον αφορά την εθνική ταυτότητα του πληθυσμού, το 91,6% είναι Αλβανοί, το 2,3% Σέρβοι ενώ οι Βόσνιοι αποτελούν το 1,69% και οι Τούρκοι το 1,22%.

Λίγο περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν στο Κόσοβο, σύμφωνα με την απογραφή που διενεργήθηκε από τις 5 Απριλίου έως τις 24 Μαΐου του 2024. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ASK) ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός του Κοσόβου ανέρχεται σε 1.602.515 κατοίκους. Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες απογραφές παρατηρείται αισθητή μείωση του πληθυσμού. Στην απογραφή του 2011, το Κόσοβο είχε 1.739.825 κατοίκους, σχεδόν 140 χιλιάδες περισσότερους απ' ό,τι το 2024, ενώ στην απογραφή του 1991 ο συνολικός πληθυσμός ανέρχονταν σε 1.956.196 κατοίκους. 

Η μέση ηλικία των γυναικών είναι τα 35,66 έτη και των ανδρών τα 34,03 έτη. Ο σερβικός πληθυσμός δεν συμμετείχε στην απογραφή και τα αποτελέσματα εξήχθησαν βάσει εκτίμησης. Ο αριθμός των κατοίκων σερβικής εθνότητας ανέρχεται σε 32.050, εκτιμά η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Κοσόβου. Κατά την απογραφή κατεγράφησαν και οι Κοσοβάροι της διασποράς και τα στοιχεία αναφέρουν ότι 550.000 πολίτες του Κοσόβου ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την εθνική ταυτότητα του πληθυσμού, το 91,6% είναι Αλβανοί, το 2,3% Σέρβοι ενώ οι Βόσνιοι αποτελούν το 1,69% και οι Τούρκοι το 1,22%.

Σχετικά με την θρησκευτική δομή του πληθυσμού η απογραφή έδειξε ότι το 91,49% είναι Μουσουλμάνοι, το 2,31% Χριστιανοί Ορθόδοξοι και το 1,75% Καθολικοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρτα Κος πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κριτική Κος σε Σέρβα υπουργό για δήλωση εθνοκάθαρσης στο Κόσοβο

Η Ευρωπαία Επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος καταδίκασε δηλώσεις της Σέρβας υπουργού Παούνοβιτς για εθνοκάθαρση στο Κόσοβο, χαρακτηρίζοντάς τες "φρικτές". Η Πρίστινα την κήρυξε ανεπιθύμητη μετά τις δηλώσεις της σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Ντούα Λίπα τραγουδά live
ΔΙΕΘΝΗ

Dua Lipa: Στήριξη στους διαδηλωτές κατά του θέρετρου της οικογένειας Τραμπ

Η Ντούα Λίπα χαρακτήρισε «συγκλονιστικές» τις διαδηλώσεις στην Αλβανία κατά του τουριστικού έργου που συνδέεται με τους Τραμπ. Σε podcast τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών, εκφράζοντας ανησυχία για τη διαφάνεια της κυβέρνησης.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον παρά τη νίκη Κούρτι, ζητά συμβιβασμούς η ΕΕ

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο με 42,9%, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Οι συνομιλίες για κυβέρνηση και Πρόεδρο συνεχίζονται, ενώ η ΕΕ ζητά συμβιβασμούς για πολιτική σταθερότητα και πρόοδο.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ομαλή η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο

Στις κάλπες το Κόσοβο αναζητά διέξοδο από την πολύμηνη πολιτική κρίση. Η συμμετοχή μέχρι τη 1 μ.μ. έφτασε το 15,1%. Φαβορί παραμένει το κόμμα του Κούρτι, αν και η σταθερότητα δεν είναι εξασφαλισμένη λόγω των διαφωνιών στη Βουλή.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Την Κυριακή κρίσιμες εκλογές για έξοδο από την πολιτική κρίση

Αύριο, 7 Ιουνίου, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, τρίτες σε 16 μήνες. Περίπου 2 εκατ. πολίτες καλούνται να εκλέξουν 120 βουλευτές, με φαβορί το κόμμα Αυτοδιάθεση του Κούρτι. Συμμετέχουν επίσης LDK, PDK και AAK.