ΓΔ: 2612.71 -0.07% Τζίρος: 27.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:23:36
Φώτο: Shutterstock

Κι άλλες χώρες έτοιμες να δεχθούν ανήλικους μετανάστες από την Ελλάδα

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ένταση στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.

Και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ δήλωσαν διατεθειμένες να υποδεχθούν περίπου 1.600 ανήλικους μετανάστες από καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής στα νησιά της Ελλάδας, δήλωσε χθες Παρασκευή η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Επτά χώρες -η Κροατία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία- έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι ακόμη περισσότερες χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μετεγκατάστασης ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ένταση στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της στους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Συζήτησαν επίσης την επιδημία του νέου κορονοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στις 26 χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, επικαλούμενες τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη στις απαγορεύσεις μετακινήσεων μέσα στη ζώνη ελεύθερης κίνησης.

Αντίθετα η Κομισιόν εργάζεται για την κατάρτιση οδηγιών για τη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν με δεδομένη την εξάπλωση της Covid-19, εξήγησε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες θα παρουσιαστούν «το συντομότερο δυνατό».

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιθανόν θα προτείνουν την εφαρμογή ελέγχων στην υγεία των ταξιδιωτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ή μέσα στη ζώνη Σένγκεν. Αυτού του είδους οι έλεγχοι επιτρέπονται βάσει των κανονισμών της ζώνης Σένγκεν, διότι δεν θεωρούνται απαγορεύσεις, επεσήμανε η Ευρωπαία επίτροπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάσωση 112 μεταναστών σε δύο επιχειρήσεις στα ανοικτά της Κρήτης

Σε δύο διαδοχικές επιχειρήσεις νότια των Καλών Λιμένων, διασώθηκαν συνολικά 112 αλλοδαποί από δύο λέμβους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου, με τη συνδρομή λιμενικού και μέσων της Frontex.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 17 νεκροί μετανάστες προς Βαλεαρίδες, 17 διασώθηκαν

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στη Μαγιόρκα, μετά από 15 ημέρες στη θάλασσα, σύμφωνα με μαρτυρία δύο διασωθέντων από τη Βόρεια Αφρική που νοσηλεύονται με αφυδάτωση και υποσιτισμό.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θέουτα: Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι

Εκατοντάδες μετανάστες έστησαν καταυλισμό σε παραλία της Θέουτα, ενώ οι αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν τη μαζική είσοδο των προηγούμενων ημερών. Πολλοί επέστρεψαν στο Μαρόκο, με αρκετούς θανάτους να έχουν καταγραφεί.
Αντιτορπιλικό HMS Dragon
ΔΙΕΘΝΗ

Reform UK: Ναυτικό εναντίον μεταναστών στη Μάγχη ζητά το κόμμα

Το κόμμα Reform UK προτείνει «Επιχείρηση Φρούριο»: ανάπτυξη του Βασιλικού Ναυτικού στη Μάγχη για να σταματήσει πλοία με μετανάστες και να τα επιστρέφει στη Γαλλία, εφόσον αναλάβει την εξουσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θέουτα: Δεν προβλέπεται ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν

Η Μαζική είσοδος μεταναστών στη Θέουτα μέσω Μαρόκου οδήγησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να προτείνει την αναστολή της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν, με στήριξη από τη Φινλανδία. Είναι όμως ρεαλιστική αυτή η πρόταση;
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 9 μετανάστες νεκροί σε προσπάθεια εισόδου στη Θέουτα από Μαρόκο

Εννέα μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν κολυμπώντας από το Μαρόκο στη Θέουτα, ενώ εκατοντάδες πέρασαν στην ισπανική πόλη. Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε τον εντοπισμό των σορών.