ΓΔ: 2611.83 -0.69% Τζίρος: 153.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:35
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος

Η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα» τα μέσα για να αμυνθεί

Η Ρωσία είναι προετοιμασμένη να αξιοποιήσει «κάθε μέσο» για την άμυνά της, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη.

Η Ρωσία, ελπίζοντας πως η Δύση «πήρε στα σοβαρά» την εκτόξευση του νέου της βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς εναντίον στόχου στην Ουκρανία στα τέλη Νοεμβρίου, τονίζει πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή της για να αμυνθεί, κατά δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που μεταδόθηκαν χθες Πέμπτη.

«Στέλνουμε μηνύματα, ελπίζουμε πως το τελευταίο, πριν από δύο εβδομάδες» —η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) «Αρέσνικ» για να χτυπηθεί στόχος στην Ουκρανία— «το πήραν στα σοβαρά», είπε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη Μόσχα και μεταδόθηκε χθες από τον γνωστό παρουσιαστή της αμερικανικής τηλεόρασης Τάκερ Κάρλσον, που θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στον Αμερικανό εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «πρέπει να κατανοήσουν ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να μην επιτρέψουμε να επιτύχουν αυτή που αποκαλούν στρατηγική ήττα της Ρωσίας», επέμεινε.

Οι ρωσικές αρχές παρουσίασαν τη χρήση του νέου πυραύλου ως ανταπόδοση των βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα δεν επιδιώκει επιδείνωση της κατάστασης και θέλει να «αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση» από πλευράς της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε ακόμη πως η Ρωσία θα τους στείλει «περαιτέρω μηνύματα αν δεν εξαγάγουν τα συμπεράσματα που επιβάλλονται».

«Θα θέλαμε να έχουμε ομαλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, ασφαλώς, γενικά με όλες τις χώρες, κι ιδιαίτερα με μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο κ. Λαβρόφ, ενώ μένει χονδρικά 1,5 μήνας ωσότου ορκιστεί κι αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, κι ενώ η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν λέει πως θέλει να «εγγυηθεί ότι η Ουκρανία θα διαθέτει τις δυνατότητες που έχει ανάγκη για να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης».

«Δεν βλέπουμε γιατί δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ για το καλό όλου του κόσμου», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

«Επισήμως, δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, όμως αυτό που γίνεται στην Ουκρανία ορισμένοι το αποκαλούν υβριδικό πόλεμο, προσωπικά επίσης θα το έλεγα υβριδικό πόλεμο», σημείωσε ακόμη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. «Είναι πασιφανές ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που κάνουν με σύγχρονα όπλα μακρού βεληνεκούς χωρίς την άμεση συμμετοχή αμερικανών στρατιωτικών», εξήγησε.

Ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει πως ο «Αρέσνικ» πετάει με ταχύτητα ως και δέκα φορές υψηλότερη από αυτή του ήχου, κατά συνέπεια δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από κανένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη χρήση του πυραύλου αυτού «τον τελευταίο παροξυσμό της ρωσικής τρέλας« και κάλεσε να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η νέα απειλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή απομάκρυνσης οικογενειών σε Ουκρανία, η Ρωσία κατέλαβε οικισμούς

Εντολή εκκένωσης για οικογένειες 16 οικισμών στη Ντνιπροπετρόφσκ έδωσαν οι ουκρανικές αρχές λόγω επιδείνωσης της ασφάλειας, καθώς εντείνονται τα ρωσικά πλήγματα και η ανάπτυξη δυνάμεων στη ζώνη, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή Γκάνζα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήγμα σε δύο εμπορικά πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο φορτηγά πλοία στα λιμάνια Οδησσού και Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, καθώς τα πλοία χρησιμοποιούνταν για εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Ισμαήλ και Οδησσό, μία νεκρή στην Αστραχάν

Ρωσική επίθεση έπληξε τη νύχτα υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ στην Οδησσό, με τις πυρκαγιές να έχουν κατασβεστεί. Η Μόσχα δήλωσε ότι στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα εξοπλισμού και αποθήκες ναυτικών drones.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Ρωσία

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο χωριό Κολόσκοβο της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.