ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Το δάνειο της ΚfW στην Ελλάδα απέφερε 443 εκατ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό

Οι χώρες του ευρώ ωφελήθηκαν επίσης σημαντικά: το μέσο επιτόκιο μειώθηκε από 4,59 σε 2,11%, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Το δάνειο ύψους 15,2 δισεκ. ευρώ που δόθηκε από την κρατική τράπεζα Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW) (Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση) στην Ελλάδα το 2010 ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά απέφερε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2019 έσοδα της τάξεως των 443 εκατ. ευρώ από τους τόκους, γράφει τo νέο τεύχος του Spiegel.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση, την οποία υπέβαλε o Φάμπιο Ντε Μάζι, βουλευτής της  Αριστεράς (Die Linke) στο  Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο / Bundestag. Ως εκ τούτου, το μέσο επιτόκιο του γερμανικού δημοσίου χρέους μειώθηκε από 4,24 σε 1,5% στο χρονικό διάστημα 2008-2018. Τα χαμηλά επιτόκια της κεφαλαιαγοράς ανακουφίζουν  σημαντικά τους δημόσιους προϋπολογισμούς, καθώς τα νεότερα δάνεια κοστίζουν όλο και λιγότερο.

Οι χώρες του ευρώ ωφελήθηκαν επίσης σημαντικά: το μέσο επιτόκιο μειώθηκε από 4,59 σε 2,11%, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, η περίοδος προσδιορισμού του επιτοκίου για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε από 6,26 σε 6,93 έτη. Και αυτό ανακουφίζει επίσης τον προϋπολογισμό, επειδή το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν αναμένω αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ μετά τις εκλογές

Ο καγκελάριος Μερτς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την ήττα των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο πρόεδρος έχει σημαντικές εξουσίες. Ο Άρμιν Λάσετ τονίζει την απρόβλεπτη φύση του Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Αμετάβλητη η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνεχάρη τους Δημοκρατικούς για τη νίκη τους στο Κογκρέσο και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση, διατηρώντας επαφές με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Μερτς

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αιφνιδιαστικά το Βερολίνο για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ θα γίνει στο Αμπού Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.