Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία εκτόξευσε 194 βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Από αυτούς, περίπου 60 είναι βορειοκορεατικοί πύραυλοι KN-KN-23 που περιέχουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε δυτικές χώρες, ανέφερε το CNN.
Η ανάλυση του οργανισμού επιβεβαιώνεται από ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, προσθέτει το Ukrinform.
Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν η Ουκρανία ανέφερε για πρώτη φορά δημόσια τη χρήση πυραύλων KN-23 από τη Ρωσία, υπήρξε απότομη αύξηση του αριθμού αυτών των επιθέσεων.
«Βλέπουμε ότι από την άνοιξη, η Ρωσία χρησιμοποιεί πολύ περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει την Ουκρανία. Και χρησιμοποιεί πυραύλους κρουζ λιγότερο συχνά», δήλωσε στο CNN ο Γιούρι Ινχάτ, επικεφαλής επικοινωνιών της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έδειξαν στο CNN θραύσματα βορειοκορεατικών πυραύλων στους οποίους βρέθηκαν συστήματα καθοδήγησης που περιείχαν εξαρτήματα κατασκευασμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Τα κρίσιμα εξαρτήματα κατασκευάζονται από εννέα δυτικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένα από αυτά τα εξαρτήματα παρήχθησαν μόλις το 2023.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από τον ερευνητικό οργανισμό Conflict Armament Research (CAR) με έδρα τη Βρετανία διαπίστωσε ότι το 75% των εξαρτημάτων σε έναν από τους πρώτους πυραύλους της Βόρειας Κορέας που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στην Ουκρανία ήταν από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.
Τα ευρήματα της CAR αποκαλύπτουν επίσης ότι περισσότερες από 250 εταιρείες έχουν παράσχει εξαρτήματα που βρέθηκαν σε πυραύλους της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των ηλεκτρονικών ειδών πωλούνται σε πέντε μεγάλους διανομείς που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κίνα πιθανότατα χρησιμεύει ως βασικό κανάλι εφοδιασμού για αυτά τα εξαρτήματα.