ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ακριβά θα πληρώσει η ένδυση - υπόδηση τα σχέδια του Τραμπ για δασμούς

Η επιπλέον επιβάρυνση για τους Αμερικανούς καταναλωτές υπολογίζεται κοντά στα 10 δισ .δολάρια για την υπόδηση και τα 24 δισ. δολάρια για την ένδυση. Πιθανή η επιβράδυνση και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αιφνίδιες ανατιμήσεις, περαιτέρω επιβράδυνση της κατανάλωσης και σημαντική αναδιάρθρωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης φαίνεται να προμηνύει η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με το πρόσταγμα “America First” να αποτελεί το επίσημο σλόγκαν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία ειδικά σε κλάδους του λιανεμπορίου όπως η ένδυση και η υπόδηση με τις κατ’ επανάληψιν δηλώσεις του για την επιβολή δασμών σχεδόν σε κάθε προϊόν που εισάγεται στην αμερικανική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη της εκλογής του, οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών αθλητικών ειδών Adidas και Puma υποχωρούσαν κατά 3% και 4,5% αντίστοιχα, σε μια ένδειξη ανησυχίας των επενδυτών για το μέλλον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών στην αμερικανική αγορά. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Adidas εξαρτάται από τους Κινέζους κατασκευαστές αθλητικών υποδημάτων σε ποσοστό μόλις 14%, όμως για την Puma το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 32%.

Οι δασμοί

Αναλυτές επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στις εισαγωγές από κάθε χώρα του πλανήτη. Μέχρι στιγμής, το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι η επιβολή επιπλέον δασμών συνολικά στις αμερικανικές εισαγωγές ύψους μεταξύ 10% και 20%, με τις εισαγωγές από την Κίνα να κινδυνεύουν να πληγούν από επιπλέον φόρο έως και 60%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ο κλάδος της υπόδησης βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με δασμούς στις εισαγωγές υποδημάτων από την Κίνα ύψους 20% και από το Βιετνάμ σε ποσοστό 27%. Εάν σε αυτά προστεθούν νέες επιβαρύνσεις, είναι βέβαιο ότι το επιπλέον κόστος θα μετακυληθεί αναπόφευκτα στον καταναλωτή, καθώς είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολο του από τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει τις τελευταίες δεκαετίες στους κατασκευαστές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να πυροδοτηθεί ένας νέος πληθωριστικές κύκλος, αυξάνοντας δραματικά το κόστος πρωτίστως για τις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν τα είδη τους στην Ασία και εν συνεχεία για τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Εξάλλου, οι επιπλέον δασμοί δεν θα επιβαρύνουν ευθέως τους κατασκευαστές στην Κίνα, αλλά τους Αμερικανούς καταναλωτές που θα προτιμήσουν τα συγκεκριμένα είδη, έναντι εκείνων που είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ. Βάσει ενός τέτοιου σεναρίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιπλέον κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές δύναται να ανέλθει ακόμη και σε 10,7 δισ δολάρια σε ό,τι αφορά τα υποδήματα και σε 24 δισ δολάρια για τα ενδύματα και συναφή αξεσουάρ, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει μία κάμψη της κατανάλωσης σε ποσοστό μεταξύ 22% και 33%. Η αγορά μάλιστα προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο αυτή η κάμψη να επηρεάσει και τον κλάδο των μεταφορών, με τα είδη που απαιτούν κοντέινερ για την μεταφορά τους να καταγράφουν σημαντικά μειωμένη ζήτηση.

Πλήγμα σε Shein και Temu

Σχεδόν βέβαιο φαίνεται να είναι σε κάθε περίπτωση το σενάριο τροποποίησης της νομοθεσίας de minimis, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή ειδών αξίας κάτω των 800 δολαρίων στην αμερικανική αγορά αφορολόγητα, διάταξη από την οποία έχουν επωφεληθεί στον μέγιστο βαθμό κινεζικές πλατφόρμες όπως η Shein και η Temu. Είχε εξάλλου ήδη διατυπωθεί η σχετική πρόθεση και από την τρέχουσα διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, με στόχο την προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων, χωρίς όμως να έχει γίνει πράξη μέχρι στιγμής. Ας σημειωθεί εδώ ότι το ένα τρίτο των ειδών ένδυσης/υπόδησης που διατίθενται στην αμερικανική αγορά εισάγονται από την Κίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίδραση που θα έχει σε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας η διαφαινόμενη επιβολή δασμών.

Αν και προς το παρόν οι τελικές αποφάσεις του απρόβλεπτου νέου Αμερικάνου προέδρου παραμένουν άγνωστες, η χρονική στιγμή προώθησης των συγκεκριμένων μέτρων κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Το λιανεμπόριο διεθνώς βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικά υψηλότερα λειτουργικά κόστη, διαρκείς αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και την διαφοροποίηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Αν σε αυτό το περιβάλλον προστεθούν νέοι δασμοί σε κάθε είδος που εισάγεται στις ΗΠΑ από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, το τοπίο καθίσταται σαφώς περιπλοκότερο.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει βεβαίως ήδη θορυβήσει και τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εμπόρων, οι οποίες εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις των διαφαινόμενων νέων μέτρων στην δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο, με πρόσφατη ανάλυση της Berenberg Bank να αναθεωρεί προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης το 2025 κατά 0,2% για την γερμανική οικονομία και 0,1% για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε περίπτωση επιβολής δασμών στις εισαγωγές ειδών από την ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η «δημοκρατία του TikTok» χτυπάει τους οίκους των πολυτελών ειδών

Απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα για τους κολοσσούς των ειδών πολυτελείας, την ώρα που βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν ότι ακόμη και πανάκριβες τσάντες κατασκευάζονται πρόχειρα και με ευτελή υλικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκαταλείπει την κινέζικη αγορά η YOOX, τέλος και οι δωρεάν επιστροφές

Κίνηση - απάντηση στην επιβράδυνση των πολυτελών αγορών μόδας από τους Κινέζους αγοραστές. Η Yoox-Net-a-Porter εισήλθε στην ασιατική αγορά το 2013 και πιο πρόσφατα είχε συνάψει συνεργασία με την Alibaba.
ΔΙΕΘΝΗ

«Σύνδρομο της Κίνας» στα είδη πολυτελείας, βυθίζονται οι μετοχές των οίκων

Οι προειδοποιήσεις της Gucci για κάμψη εσόδων το πρώτο τρίμηνο συμπαρέσυραν πτωτικά τις μετοχές των μεγάλων ομίλων πολυτελών αγαθών. Η κάμψη της αγοράς της Κίνας που ήταν ασφαλές καταφύγιο προκαλεί ανησυχία.
ΔΙΕΘΝΗ

Έσπασε το 2023 η φούσκα στην παγκόσμια αγορά πολυτελών αγαθών

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς πολυτελών αγαθών «προσγειώθηκαν» σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από τριετές ράλι ετήσιας αύξησης περί το 20%. Ακόμη χαμηλότερα εκτιμάται το ποσοστό ανάπτυξης για φέτος.