ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Fridrich-Merz-CDU
Φωτο: ΑΠΕ

Φρίντριχ Μερτς: Να είναι ισότιμες οι συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ

«Πρέπει να επιστρέψουμε από μια μεσαίου μεγέθους αδρανή δύναμη σε μια μεσαίου μεγέθους ηγετική δύναμη», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι εάν γίνει καγκελάριος, θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που θα θέσουν τη Γερμανία σε πιο ισότιμη βάση.

Ο Μερτς θεωρείται ο ισχυρότερος υποψήφιος για την καγκελαρία της Γερμανίας στις αναμενόμενες πρόωρες εκλογές στη Γερμανία την επόμενη άνοιξη.

«Πρέπει να επιστρέψουμε από μια μεσαίου μεγέθους αδρανή δύναμη σε μια μεσαίου μεγέθους ηγετική δύναμη», δήλωσε ο Μερτς στο γερμανικό περιοδικό Stern.

«Ποτέ δεν εκφράσαμε και υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας αρκετά καλά στη Γερμανία και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο δραστήριοι από αυτή την άποψη», δήλωσε επιπλέον.

«Δεν πρέπει να συμβεί να ωφεληθεί μόνο η μία πλευρά, αλλά να συνάψουμε καλές συμφωνίες και για τις δύο πλευρές. Ο Τραμπ θα το αποκαλούσε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Μερτς έδωσε το παράδειγμα της προμήθειας αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

«Αγοράζουμε μαχητικά F-35 από τους Αμερικανούς από ανάγκη, αλλά στη συνέχεια πρέπει να διατηρηθούν εδώ και πρέπει να έχουμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για αυτό. Αυτό θα ήταν καλή δουλειά και για τις δύο πλευρές», σημείωσε.

«Παρακολουθώ τον Τραμπ και μιλάω με πολλούς ανθρώπους που τον γνωρίζουν πολύ καλά. Μου λένε: πρέπει να προσεγγιστεί άμεσα και ξεκάθαρα», σημειώνει.

Κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι δεν προέβλεψε τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με τον Μερτς, το Βερολίνο θα έπρεπε να είναι έτοιμο για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά αντ' αυτού επέλεξε να συνταχθεί με την υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις για πρόεδρο.

«Ο Τραμπ έχει καλή μνήμη. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα εισακουστεί πλέον από τη νέα κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Μερτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: «Καταμερισμός εργασίας» ΗΠΑ-Ισραήλ στις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστρέψουν το στρατιωτικό δυναμικό του Ιράν και το Ισραήλ το κέντρο διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε σε δίλημμα ως προς τη νομιμότητα των επιθέσεων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς από Ουάσιγκτον: Ανησυχία για το Ιράν, απουσία στρατηγικής

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Ιράν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική για τη διαδοχή της ηγεσίας, ενώ απέκλεισε γερμανική στρατιωτική συμμετοχή σε επιθέσεις.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ικανοποιημένος ο Μερτς για την πτώση του καθεστώτος στο Ιράν

Ο καγκελάριος Μερτς χαιρέτησε το τέλος του «τρομοκρατικού» καθεστώτος στο Ιράν, ζήτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων της Τεχεράνης και υπογράμμισε ότι η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες Ισραήλ-ΗΠΑ για την ιρανική τρομοκρατία.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Κλινγκμπάιλ προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω των ιρανικών αντιποίνων

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε μέτρα για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για δυσανάλογα ιρανικά αντίποινα και καλώντας όλες τις πλευρές σε διάλογο για τον τερματισμό των πυρηνικών και αποσταθεροποιητικών δράσεων.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά από το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις κατά Ισραήλ

Ο καγκελάριος Μερτς κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια, διαμηνύοντας ότι η Γερμανία δε συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στο Ισραήλ.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.