Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για δύο ψεύτικα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με στόχο να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το BBC Verify βρήκε στοιχεία που συνδέουν τα βίντεο με μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση με έδρα τη Ρωσία, η οποία έχει παράγει εκατοντάδες βίντεο που μιμούνται γνωστά ειδησεογραφικά μέσα
που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές τους τελευταίους μήνες.
Σε ανάρτησή του στο X το Σάββατο, το FBI ανέφερε ότι τα δύο βίντεο διαδίδουν φήμες για εκλογική νοθεία και για τον Νταγκ Έμχοφ, σύζυγο της υποψήφιας των Δημοκρατικών και αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.
Τα ψεύτικα βίντεο, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από το FBI και περιλαμβάνουν το λογότυπο του γραφείου, δεν έλαβαν μεγάλο αριθμό προβολών από συνδρομητές του Χ. «Αυτά δεν είναι αυθεντικά, δεν προέρχονται από το FBI και το περιεχόμενο που απεικονίζουν είναι ψευδές», όπως δήλωσε το FBI.
«Οι προσπάθειες εξαπάτησης του κοινού με ψευδές περιεχόμενο σχετικά με τις επιχειρήσεις του FBI υπονομεύουν τη δημοκρατική μας διαδικασία και στοχεύουν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο εκλογικό σύστημα» συμπλήρωσε.
Το περιεχόμενο των κλιπ, όπως περιγράφεται από το FBI, ταιριάζει ακριβώς με τα βίντεο που αποτελούν μέρος μιας παρτίδας περισσότερων από 300 βίντεο, που έχει βρει το BBC Verify από την αρχή του έτους, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη με την εταιρεία ερευνών Logically.
Τα βίντεο χρησιμοποιούν πειστικά γραφικά και κείμενο για να μοιάζουν με περιεχόμενο από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς και περισσότερους από 50 ειδησεογραφικούς οργανισμούς - συμπεριλαμβανομένων των BBC, France 24 και Fox News.
Δημοσιεύονται στο διαδίκτυο σχεδόν καθημερινά εδώ και μήνες και πρόσφατα επικεντρώθηκαν στις εκλογές των ΗΠΑ. Ορισμένα κλιπ προωθούν ψευδείς ισχυρισμούς για την Χάρις και μηνύματα για αναταραχές και «εμφύλιο πόλεμο».
Η CheckFirst - μια διαδικτυακή εταιρεία ανάλυσης με έδρα τη Φινλανδία που διερεύνησε ανεξάρτητα το δίκτυο πίσω από τα βίντεο - τα εντόπισε σε ένα ρωσικό πρακτορείο μάρκετινγκ και μια ρωσική διεύθυνση IP.
«Μπορούμε να συνδέσουμε την επιχείρηση με τη Ρωσία χάρη σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που γνωρίζουμε ότι παρήχθησαν από μια ρωσική εταιρεία», δήλωσε ο Guillaume Κluster, διευθύνων σύμβουλος της CheckFirst.
«Η άλλη πηγή αποδεικτικών στοιχείων είναι ένα σύνολο δεδομένων στο οποίο έχουμε πρόσβαση που αποδεικνύει ότι ένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [από την ομάδα] βρισκόταν στη Ρωσία».
Επιπλέον, τα βίντεο που παράγονται από την επιχείρηση έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα ρωσόφωνα κανάλια Telegram.
Το CheckFirst διαπίστωσε ότι το στυλ, τα μηνύματα και τα θέματα των βίντεο ευθυγραμμίζονται με άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο, όπως υποστηρίζει και έρευνα του BBC Verify.
Δεν είναι σαφές, ωστόσο, ποιος διευθύνει την επιχείρηση και αν χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ισχυρισμοί περί παρέμβασης της χώρας στις εκλογές είναι «αβάσιμοι».
«Όλοι οι υπαινιγμοί για ''ρωσικές μηχανορραφίες'' είναι κακόβουλες συκοφαντίες, που εφευρέθηκαν για χρήση στους εσωτερικούς πολιτικούς αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του X, τα κλιπ έχουν προβληθεί δεκάδες χιλιάδες φορές, αλλά δημοσιεύονται από λογαριασμούς με λίγους οπαδούς και προσελκύουν πολύ λίγα σχόλια - ενδεικτικά σημάδια ότι ο αριθμός προβολών ενισχύεται από ψεύτικους λογαριασμούς «bot».
Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει την επιχείρηση, αλλά μαζί με τις υπηρεσίες το γραφείο έχει εκδώσει δύο άλλες προειδοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα δίκτυα επιρροής που συνδέονται με τη Ρωσία.
Την Παρασκευή, τρεις αμερικανικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του FBI, του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υπηρεσίας Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών δήλωσε ότι ένα viral βίντεο που «απεικόνιζε ψευδώς άτομα που ισχυρίζονταν ότι είναι από την Αϊτή» να ψηφίζουν έγινε από «ρωσικούς παράγοντες επιρροής».
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν ότι ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει έναν υπάλληλο δημοσκόπησης να καταστρέφει επιστολικά ψηφοδέλτια που προορίζονταν για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια «κατασκευάστηκε και ενισχύθηκε» από Ρώσους.