Η μεγαλύτερη διάσκεψη στον κόσμο για τη διατήρηση της φύσης ολοκληρώθηκε στο Κάλι της Κολομβίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με τους αντιπροσώπους να μην καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη χρηματοδότησης για την προστασία των ειδών.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η σύνοδος κορυφής COP16 του ΟΗΕ ανεστάλη από την πρόεδρό της Σουζάνα Μουχάμαντ, αφού οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν σχεδόν 12 ώρες περισσότερο από το προγραμματισμένο και οι συμμετέχοντες άρχισαν να φεύγουν για να προλάβουν τις πτήσεις τους.
Η διάσκεψη διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 23.000 εκπρόσωποι από 200 χώρες, είχε ως αποστολή την εφαρμογή της συμφωνίας του Παγκόσμιου Πλαισίου Διαφορετικότητας Kunming-Montreal του 2022, η οποία επιδιώκει να σταματήσει την τρέχουσα ταχεία ανθρωπογενή υποβάθμιση της φύσης έως το 2030.
Η συμφωνία αυτή περιελάμβανε μέτρα όπως η προστασία του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών και η μείωση της ρύπανσης. Οι πλούσιες χώρες είχαν επίσης δεσμευτεί πριν από δύο χρόνια να παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 20 δισεκατομμύρια δολάρια (18 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε ετήσια χρηματοδότηση διατήρησης έως το 2025, με το ποσό αυτό να αυξάνεται ετησίως σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Η φετινή σύνοδος κορυφής είχε ως στόχο να αυξήσει τις πηγές χρηματοδότησης και να καταλήξει σε ένα λεπτομερές σχέδιο χρηματοδότησης, αλλά οι αντιπρόσωποι δεν μπόρεσαν να σπάσουν το αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματευτές ήταν διχασμένοι μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών για αυξημένη χρηματοδότηση και άλλες δεσμεύσεις.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα μόνιμο σώμα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς για να παρέχουν συμβουλές σε «θέματα που αφορούν τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες».
Η απόφαση ήταν η πρώτη μεγάλη πρόοδος που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής.
«Αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην ιστορία των πολυμερών συμφωνιών για το περιβάλλον», δήλωσε η Καμίλα Ρομέρο, εκπρόσωπος των αυτοχθόνων από τη Χιλή, στους αντιπροσώπους μετά την υιοθέτηση του μέτρου.
«Τα μέρη έχουν αναγνωρίσει τη συνεχή ανάγκη για πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή μας, τις γνώσεις και τις καινοτομίες μας, την τεχνολογία και τις παραδοσιακές πρακτικές», πρόσθεσε.
Οι χώρες που συνήλθαν στην COP16 συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός ταμείου για να μοιραστούν τα κέρδη των ψηφιακά αλληλουχημένων γενετικών δεδομένων που λαμβάνονται από ζώα και φυτά με τις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται.
Τα γενετικά δεδομένα από τη φύση χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από φάρμακα έως ρύζι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, και συχνά βρίσκονται σε είδη από φτωχές χώρες.
Η συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει ότι δισεκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση της φύσης θα κατευθυνθούν στο ταμείο, με τα μισά από τα έσοδα να πηγαίνουν στους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες.