Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε την Τρίτη το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια «συντριπτική απάντηση» για τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του.
«Οι εχθροί, είτε πρόκειται για το σιωνιστικό καθεστώς είτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα λάβουν σίγουρα μια συντριπτική απάντηση για αυτό που κάνουν στο Ιράν και στο ιρανικό έθνος και στο μέτωπο αντίστασης», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε βίντεο που κυκλοφόρησε από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ανώτατος ηγέτης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πιθανή επίθεση ή ποιο θα είναι το πεδίο εφαρμογής της. Ο στρατός των ΗΠΑ δραστηριοποιείται σε όλη τη Μέση Ανατολή και μέρος του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ αναπτύχθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ για να λειτουργήσει μια συστοιχία ενός αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Χαμενεΐ ήρθαν σε μια εποχή που οι Ιρανοί αξιωματούχοι απειλούν όλο και περισσότερο να ξεκινήσουν μια άλλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, μετά από μια ισραηλινή επίθεση στις 26 Οκτωβρίου που στόχευσε στρατιωτικές βάσεις και άλλες τοποθεσίες στην Ισλαμική Δημοκρατία και σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.
Οι επακόλουθες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τη βία στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται ήδη στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης για τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο.
Ο 85χρονος Χαμενεΐ ήταν πιο προσεκτικός σε προηγούμενες παρατηρήσεις του, λέγοντας ότι οι αρχές θα αξιολογήσουν προσεκτικά την απάντηση του Ιράν και ότι η ισραηλινή επίθεση «δεν πρέπει να είναι υπερβολική, αλλά δεν πρέπει να υποβαθμιστεί».
Ο Ανώτατος Ηγέτης συναντήθηκε με μαθητές σήμερα σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας των Φοιτητών.
Στις 4 Νοεμβρίου 1978, Ιρανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών που διαμαρτύρονταν κατά της κυριαρχίας του σάχη του Ιράν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Οι πυροβολισμοί σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετούς φοιτητές, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στο Ιράν, οι οποίες τελικά οδήγησαν στη φυγή του σάχη από τη χώρα και στην Ισλαμική Επανάσταση το 1979.