ΓΔ: 1443.57 0.34% Τζίρος: 122.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φωτο: Shutterstock

Mετανάστες που στάλθηκαν στην Αλβανία γυρνάνε στην Ιταλία με απόφαση δικατηρίου

Ένα δικαστήριο στη Ρώμη απέρριψε την κράτηση 12 από τους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους, το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, επειδή το δικαστήριο δεν τις έκρινε αρκετά ασφαλείς.

Ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο επέστρεψε την Τρίτη στην Ιταλία τους πρώτους 12 μετανάστες που στάλθηκαν σε κέντρα διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου που άνοιξαν πρόσφατα, μετά από δικαστική απόφαση στη Ρώμη.

Την Τετάρτη, ιταλικό δικαστήριο ανέτρεψε τις εντολές να σταλεί μια πρώτη ομάδα μεταναστών που συνελήφθησαν στη Μεσόγειο σε κέντρα μεταναστών στην Αλβανία.

Η απόφαση αποτελεί πρώιμο εμπόδιο στην εφαρμογή μιας πενταετούς συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία τα Τίρανα θα δέχονται 3.000 μετανάστες το μήνα που εισέρχονται σε διεθνή ύδατα από την ιταλική ακτοφυλακή. Θα αξιολογηθούν για πιθανό άσυλο στην Ιταλία ή θα σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επαίνεσε τη συμφωνία ως ένα νέο «μοντέλο» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ένα δικαστήριο στη Ρώμη απέρριψε την κράτηση 12 από τους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους, το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, επειδή το δικαστήριο δεν τις έκρινε αρκετά ασφαλείς.

Ιταλικό πολεμικό πλοίο περισυνέλεξε σήμερα τους 12 μετανάστες από το αλβανικό λιμάνι Σενζέν, 66 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τίρανα. Από τότε που έφτασαν εκεί αυτή την εβδομάδα, τέσσερις άλλοι μετανάστες έχουν ήδη επιστραφεί από το προσωπικό του κέντρου - δύο επειδή διαπιστώθηκε ότι είναι ευάλωτοι μετά από έλεγχο υγείας και δύο άλλοι επειδή είναι ανήλικοι.

Οποιαδήποτε κράτηση μετανάστη πρέπει να εξετάζεται από ειδικά δικαστήρια μετανάστευσης στην Ιταλία σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας.

Η Μελόνι επέκρινε τους δικαστές μετά την απόφασή τους και είπε ότι θεωρώντας χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Ισραήλ ως ανασφαλείς σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αποκλειστούν από το αλβανικό πρόγραμμα, γεγονός που θα το καθιστούσε ανεφάρμοστο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Ιταλία συμφώνησε να δεχτεί τους μετανάστες που λαμβάνουν άσυλο και εκείνους των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται αντιμετωπίζουν απέλαση απευθείας από την Αλβανία.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη στέγαση αιτούντων άσυλο σε χώρα εκτός ΕΕ χαιρετίστηκε από ορισμένες χώρες που, όπως η Ιταλία, αντιμετωπίζουν υψηλό αριθμό αφίξεων μεταναστών.

Η συμφωνία υποστηρίχθηκε επίσης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως παράδειγμα «σκέψης έξω από το κουτί» όσον αφορά την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην ΕΕ.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρούς κανόνες για περιορισμό των μεταναστών στην Ιταλία από Μελόνι

Οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν τα κινητά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές και μειώνεται στο μισό ο χρόνο που μπορούν να ασκήσουν προσφυγή οι αιτούντες άσυλο αν απορριφθούν.
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΔΙΕΘΝΗ

Το 34% των Ιταλών εφήβων θέλει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό

Ο πιο επιθυμητός προορισμός για επίδοξους μετανάστες ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες επέλεξε το 32% εκείνων που είπαν πως θέλουν να φύγουν από την Ιταλία, και ακολούθησαν η Ισπανία (12,4%) και η Βρετανία (11,5%).
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό με δημιουργία δύο κέντρων

Η Ιταλία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα χρηματοδοτήσει αυτά τα δύο κέντρα στην αλβανική ακτή της Αδριατικής. Η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα μπορεί έτσι να υποδέχεται στα κέντρα αυτά περίπου 3.000 ανθρώπους ταυτοχρόνως.
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Βασικής σημασίας το δικαίωμα των ανθρώπων να μην μεταναστεύουν

«Δέσμευσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, με την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά και προσφέροντας εναλλακτικές στις χώρες της Αφρικής, με επαγγελματική κατάρτιση, εργασία και διαδικασίες για νόμιμη μετανάστευση», πρόσθεσε η Μελόνι.