Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχιά Σινουάρ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανοίγει μια «νέα ευκαιρία» για εκεχειρία στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ.
«Μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ανοίγει μια νέα προοπτική και πρέπει να την αδράξουμε προκειμένου να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και να εργαστούμε για μια πολιτική λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της G7 στη Νάπολη.
«Θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία να καταλήξουμε σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσουμε τους ομήρους. Και θα ανοίξει την πόρτα για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.
Χθες, στο κοινωνικό δίκτυο X, χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ «σημείο καμπής για τη Μέση Ανατολή. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και ο πόλεμος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο πρέπει να τελειώσει», έγραψε.
Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα ανοίξει το δρόμο για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το είδε ως ευκαιρία να «ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς ήταν ένας από τους στόχους της ισραηλινής κυβέρνησης από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά «δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».
Ταυτόχρονα, ο Μπορέλ πρότεινε σήμερα την ενίσχυση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία επί του παρόντος δεν μπορεί να παρέμβει μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι βομβαρδίζει σκόπιμα τις θέσεις του.
«Δεν μπορούν να δράσουν μόνοι τους. Προφανώς, ο ρόλος τους είναι περιορισμένος. Θα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια επέκταση αυτού του ρόλου, αλλά αυτό θα απαιτήσει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπορέλ.
Ζήτησε την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 και το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη μόνο ειρηνευτικών δυνάμεων και του λιβανικού στρατού στο νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.