Οικονομική στήριξη 50 δισ. δολαρίων για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες με στόχο την μείωση του αντίκτυπου της επιδημίας του κοροναϊού θα προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα χρήματα αυτά είναι «άμεσα διαθέσιμα» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεροργκίεβα μιλώντας στο CNBC. Το IMFC, η Διεθνής Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ δηλαδή, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης σήμερα, υπό την προεδρία της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νοτίου Αφρικής, Λεσέτσια Κχανιάχο και, αποφάσισε να κάνει χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να υποστηριχθούν οι χώρες που έχουν ανάγκη.
Νωρίτερα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας έκανε λόγο για δυσμενέστερα σενάρια για την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης φέτος που εξετάζει πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,καθώς η εξάπλωση της επιδημίας του κ. έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και ήδη έχει επεκταθεί σε περισσότερα από το ένα τρίτο των κρατών μελών του Ταμείου.
Η κ. Γκεοργκίεβα δεν ανακοίνωσε αναθεωρημένες προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη όμως κατέστησε σαφές ότι οι υπολογισμοί έχουν αλλάξει σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G20. Τότε η κ. Γκεοργκίεβα είχε ανακοινώσει ότι εφόσον η επιδημία παρέμενε στο χώρο της Κίνας και γινόταν δυνατό να ελεγχεί σχετικά γρήγορα η επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας θα ήταν 0,4% και στην παγκόσμια ανάπτυξη 0,1%. Πλέον, αυτό το σενάριο των ήπιων επιπτώσεων έχει εγκαταλειφθεί και εξετάζονται προβλέψεις για σοβαρότερη επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως εξήγησε η κ. Γκεοργκίεβα αυτό που έχει αλλάξει τους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας που δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται γρήγορα και συχνά χωρίς να είναι δυνατή η ανίχνευσή του και ήδη επηρεάζει αρκετές χώρες για να μιλάμε πλέον για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι για ένα φαινόμενο περιορισμένο στην Κίνα.
Το ΔΝΤ έχει «οπλοστάσιο» κεφαλαίων ενός τρισ. δολαρίων και θα προσφέρει χρηματοδότηση όπου είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, ιδιαίτερα στα ασθενέστερα μέλη του Ταμείου δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα ενώ ο Ντ. Μάλπας ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ειδικό πρόγραμμα αρωγής αναπτυσσόμενων οικονομιών με προϋππολοσγιμό 12 δισ δολαρίων.