ΓΔ: 2100.18 0.10% Τζίρος: 53.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:34
Πόλεμος στη Γάζα
Σκηνή καταστροφής από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με πυκνό καπνό να καλύπτει την πόλη.

Στην Αίγυπτο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γαζά

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι πρότεινε ένα νέο συμβιβαστικό σχέδιο στη Ντόχα, το οποίο αποδέχθηκε το Ισραήλ, ωστόσο η Χαμάς επιμένει να υιοθετηθεί το αρχικό σχέδιο Μπάιντεν και απορρίπτει τις προσθήκες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε σήμερα από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Αίγυπτο προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, αλλά και για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα.

Αφού συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ χθες Δευτέρα, ο Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή. Εκτός από την Αίγυπτο θα μεταβεί και στο Κατάρ, καθώς οι δύο αυτές χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν.

Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στη Ντόχα, όπου διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ότι συμφωνούν με το προσχέδιο εκεχειρίας που παρουσίασε στα τέλη Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο βασίζεται σε ισραηλινή πρόταση.

Όμως το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ ότι πρόσθεσε «νέους όρους» στο προσχέδιο, οι οποίοι αφορούν κυρίως τη διατήρηση των ισραηλινών στρατευμάτων του κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου και έναν κατάλογο με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι πρότεινε ένα νέο συμβιβαστικό σχέδιο στη Ντόχα, το οποίο αποδέχθηκε το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν. Όμως η Χαμάς εξακολουθεί να επιμένει να υιοθετηθεί το αρχικό προσχέδιο του Μπάιντεν, απορρίπτοντας τις προσθήκες για τις οποίες εκτιμά ότι αποτελούν «αμερικανικές εντολές».

Ο Μπλίνκεν ζήτησε εκ νέου χθες Δευτέρα «να περάσουμε τη γραμμή τερματισμού το συντομότερο δυνατό», εκτιμώντας ότι «υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος σε όλη την περιοχή» η οποία πλέον απειλείται από την εξάπλωση της σύγκρουσης. Το Ιράν και το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ έχουν δεσμευθεί να απαντήσουν στον θάνατο από ισραηλινό πλήγμα στα τέλη Ιουλίου υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, και στον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκτός ανταλλαγής ο Μπαργούτι, πιθανή επίσκεψη Τραμπ

Το Ισραήλ δεν προτίθεται να αποφυλακίσει τον Μαρουάν Μπαργούτι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Χαμάς Στρατιώτες
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Συμφωνία για λήξη πολέμου, ζητά εγγυήσεις από το Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, στη βάση πρότασης Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων και ανταλλαγή ομήρων. Η Χαμάς καλεί ΗΠΑ και εγγυήτριες να διασφαλίσουν την εφαρμογή της.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς για ενδεχόμενη καθυστέρηση του σχεδίου του

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Χαμάς να μην καθυστερήσει το σχέδιο για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση πυρός, τονίζοντας πως δεν θα ανεχτεί νέες απειλές προς το Ισραήλ. Χαιρέτισε επίσης την προσωρινή παύση βομβαρδισμών από το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Χαμάς θέλει διαρκή ειρήνη - Να σταματήσει το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς

Ο Τραμπ ζήτησε να σταματήσει άμεσα το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων, εκτιμώντας πως η Χαμάς επιδιώκει διαρκή ειρήνη και αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις για λεπτομέρειες ήδη προχωρούν.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η συμφωνία για τη Γάζα είναι «πολύ κοντά», δίπλα στον Νετανιάχου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας τη μέρα ως μία από τις ωραιότερες του πολιτισμού.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αισιοδοξία για πρόοδο με το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες νέο σχέδιο 21 σημείων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα, εν μέσω εντεινόμενων επιχειρήσεων του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του.