ΓΔ: 2099.76 0.08% Τζίρος: 55.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:54
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για τους εμβολιασμούς παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Α. Μπλίνκεν δεν ξεκαθάρισε πως ακριβώς θα γίνει η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή, που ζητεί ο ΟΗΕ, σημείωσε ωστόσο πως ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος θα ήταν η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε να υποστηρίξει το προσεχές εγχείρημα να εμβολιαστούν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας, κατόπιν επείγουσας έκκλησης του ΟΗΕ έπειτα από την καταγραφή του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος της ασθένειας αυτής στον παλαιστινιακό θύλακο τα τελευταία 25 χρόνια.

«Συνεργαζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση» προς τον σκοπό αυτό, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν και «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προτείνουμε σχέδιο τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι επείγον. Είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

Ο ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή να αρχίσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών για μια εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός 640.000 και πλέον παιδιών, την ημέρα που το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας σε νήπιο δέκα μηνών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τον ισραηλινό στρατό από το ξέσπασμα του πολέμου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπλίνκεν δεν ξεκαθάρισε πως ακριβώς θα γίνει η εκστρατεία εμβολιασμού αυτή, που ζητεί ο ΟΗΕ για «να προληφθεί η εξάπλωση της παραλλαγής που κυκλοφορεί» στην ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων, που είναι κατά το ήμισυ παιδιά.

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός εκτοπίστηκε το λιγότερο μια φορά τους δέκα και πλέον μήνες του πολέμου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πάντως πως είχε «λεπτομερειακή» συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Όλες οι προσβάσεις στον παλαιστινιακό θύλακο ελέγχονται πλέον από τον ισραηλινό στρατό. Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «ενστερνίζεται την ανησυχία για την πιθανότητα επανεμφάνισης» της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την ασθένεια πριν από 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε λεπτομερές σχέδιο για να εγγυηθούμε πως όλοι όσοι έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν» θα λάβουν εμβόλια, επέμεινε. «Ο πιο γρήγορος και πιο ασφαλής τρόπος» για να γίνει αυτό θα ήταν «η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, διότι θα άνοιγε πολύ πιο ευρύ χώρο ώστε να αυξηθεί η βοήθεια» που εισέρχεται με το σταγονόμετρο στον θύλακο εδώ και μήνες.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% για να αποτραπεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, με δεδομένη την ισοπέδωση «των συστημάτων υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε την Παρασκευή τον κίνδυνο που εγείρεται «όχι μόνο για τα παιδιά στη Γάζα, αλλά και σε γειτονικές χώρες» σε περίπτωση ξεσπάσματος επιδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όμηροι Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκτός ανταλλαγής ο Μπαργούτι, πιθανή επίσκεψη Τραμπ

Το Ισραήλ δεν προτίθεται να αποφυλακίσει τον Μαρουάν Μπαργούτι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Χαμάς Στρατιώτες
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Συμφωνία για λήξη πολέμου, ζητά εγγυήσεις από το Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, στη βάση πρότασης Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων και ανταλλαγή ομήρων. Η Χαμάς καλεί ΗΠΑ και εγγυήτριες να διασφαλίσουν την εφαρμογή της.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς για ενδεχόμενη καθυστέρηση του σχεδίου του

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Χαμάς να μην καθυστερήσει το σχέδιο για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση πυρός, τονίζοντας πως δεν θα ανεχτεί νέες απειλές προς το Ισραήλ. Χαιρέτισε επίσης την προσωρινή παύση βομβαρδισμών από το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Χαμάς θέλει διαρκή ειρήνη - Να σταματήσει το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς

Ο Τραμπ ζήτησε να σταματήσει άμεσα το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων, εκτιμώντας πως η Χαμάς επιδιώκει διαρκή ειρήνη και αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις για λεπτομέρειες ήδη προχωρούν.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η συμφωνία για τη Γάζα είναι «πολύ κοντά», δίπλα στον Νετανιάχου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας τη μέρα ως μία από τις ωραιότερες του πολιτισμού.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αισιοδοξία για πρόοδο με το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες νέο σχέδιο 21 σημείων για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα, εν μέσω εντεινόμενων επιχειρήσεων του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του.