Οι διακοπές στην Ιταλία δυνητικά θα είναι πλέον δύσκολες για τους επισκέπτες σε αυτήν, λόγω των μέτρων που εισάγουν πλέον διάφορες περιοχές της με σκοπό την μείωση του υπερτουρισμού στη χώρα.
Σύμφωνα με το CNN, στη Σαρδηνία, όπου το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε ρεκόρ τουρισμού, εισάγονται περιοριστικά μέτρα στις παραλίες, όπως η απαγόρευση των βραδινών μπάνιων, της απογευματινής και βραδινής μουσικής, της χρήσης καρεκλών και πετσετών μετά τη δύση του ήλιου, καθώς του ανάμματος φωτιών. Σε ορισμένες περιοχές όπως το Σάσσαρι η απαγόρευση της μουσικής ξεκινάει ήδη από τις δύο το μεσημέρι.
Ταυτόχρονα, σε Ρώμη, Φλωρεντία και Βενετία εισάγονται μέτρα για τον περιορισμό των σέλφι, ενώ σε άλλες περιοχές εισάγονται νόμοι περιορισμών κυκλοφορίας οχημάτων.Το Κάπρι θα εισαγάγει «τέλη εισόδου», ένα μέτρο που πρώτη εφήρμοσε η Βενετία φέτος, το οποίο το σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο που θεωρείται το πιο τουριστικό του καλοκαιριού στη χώρα, τα τέλη έχουν διπλάσια τιμή απ' ό,τι συνήθως.
Η υπουργός Τουρισμού της χώρας, Ντανιέλα Σαντάκε χαρακτήρισε «βλασφημία» τον υπερτουρισμό. «Το θέμα είναι να το ελέγξουμε και να εισάγουμε μέτρα για την αντιμετώπισή του, κάτι που κάνουμε απ' όταν γίναμε κυβέρνηση», ανέφερε. «Ταυτόχρονα, βάζουμε τις βάσεις για μελλοντικές προκλήσεις όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μιλάνο και την Κόρτινα το 2026 και το Ιωβηλαίο το 2025 (ένα θρησκευτικό φεστιβάλ) στη Ρώμη.»
Γενικότερα, όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του CNN, η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υπερτουρισμού τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες τόσο στην καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων όσο και των ανθρώπων που την επισκέπτονται.
Νέα μέτρα για τον υπερτουρισμό στη Βενετία
Υπενθυμίζεται ότι από τις 31/07 το μέγεθος των τουριστικών γκρουπ στη Βενετία περιορίστηκε στα 25 άτομα, σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τα πλήθη επισκεπτών στην πόλη.
Σύμφωνα με το Reuters, οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν επίσης τη χρήση μεγαφώνων από ξεναγούς στο πλαίσιο μέτρων που στόχο έχουν να «προστατεύσουν την ηρεμία των κατοίκων» και να διασφαλίσουν ότι οι πεζοί μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ελευθερία.
Για όσους δεν συμμορφώνονται με αυτά τα νέα μέτρα, που αρχικά σχεδιαζόταν να τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο αλλά καθυστέρησαν έως τις αρχές Αυγούστου, προβλέπονται πρόστιμα από 25 έως 500 ευρώ. Οι περιορισμοί καλύπτουν το κέντρο της πόλης καθώς και τα νησιά Μουράνο, Μπουράνο και Τορτσέλο.
Τον Απρίλιο, η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισήγαγε σύστημα πληρωμών για τους τουρίστες σε ένα πείραμα με στόχο να αποθαρρύνει τους ημερήσιους επισκέπτες από το να φθάνουν εκεί κατά τις περιόδους αιχμής.
Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν στενά άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, διήρκησε μόλις 29 ημέρες και έληξε τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια περίοδο διαβούλευσης προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει το σχέδιο αυτό στο μέλλον.
Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις στους κανόνες για τα τουριστικά γκρουπ. Παιδιά έως 2 ετών δεν περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση και ο περιορισμός αίρεται για τους φοιτητές που επισκέπτονται την πόλη ή βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι.