ΓΔ: 2279.7 0.64% Τζίρος: 290.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
Καπνός υψώνεται πάνω από κτήρια στο Ισραήλ, μετά από επίθεση στη Γάζα.

Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ

Στην περιοχή μεταβαίνει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για νέα ανάφλεξη εν αναμονή και του «κτυπήματος» του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη δεν πάει να εντείνεται, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός ε.α. Όστιν έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου, το οποίο μεταφέρει μαχητικά F-35C, να κινηθεί ταχύτερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης ευρείας κλίμακας της λιβανικής Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, ή απευθείας, από το ίδιο το Ιράν, εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο κ. Όστιν, ο οποίος είχε συνδιάλεξη με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ χθες, διέταξε επίσης να αναπτυχθεί στην περιοχή το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εφοδιασμένο με πυραύλους κρουζ USS Georgia, πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, την ανάγκη να μειωθούν «οι άμαχοι που παθαίνουν κακό», να σημειωθεί «πρόοδος προς την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» που κρατούνται στον θύλακο, καθώς και να υπάρξει αποτροπή των επιθέσεων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν.

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτή του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε επίσης στο Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολική, αναπτύσσοντας ιδίως πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Το USS Abraham Lincoln θα προστεθεί στο USS Theodore Roosevelt, άλλο αεροπλανοφόρο που βρισκόταν ήδη στην περιφέρεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλανοφόρο Νίμιτς
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μέση Ανατολή το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν των ΗΠΑ

Το USS Abraham Lincoln και συνοδευτικά πλοία έφτασαν στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αμερικανική παρουσία λόγω εντάσεων με το Ιράν. Ο Τραμπ είχε απειλήσει με αντίποινα, αλλά φαίνεται τώρα να υποχωρεί μετά από εξελίξεις στο Ιράν.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράκ για τη σχέση του με το Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε το Ιράκ να μην πλησιάσει το Ιράν, καθώς ο Νούρι αλ Μάλικι αναμένεται να επιστρέψει ως πρωθυπουργός με στήριξη σιιτικών δυνάμεων. Τόνισε ότι ελπίζει η νέα κυβέρνηση να φέρει σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κογκρέσο ενέκρινε το Eastern Mediterranean Gateway Act για τον IMEC

Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο για συζήτησή του στην Ολομέλεια και θεσμική ενίσχυση της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικής πύλης.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για Συρία και Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και τη Γάζα. Παράλληλα, η τουρκική προεδρία τόνισε ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμένουν προτεραιότητες για την Άγκυρα.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Από τις ΗΠΑ στη δημιουργία και εγκατάλειψη

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που ζήτησε να διαλυθούν η Δαμασκός, ήταν η βασική ένοπλη δύναμη Κούρδων κατά των τζιχαντιστών με στήριξη ΗΠΑ. Πλέον η αποστολή τους κρίνεται από ΗΠΑ ότι δεν χρειάζεται, λόγω ισχυρού κεντρικού κράτους στη Συρία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

O Tραμπ ζητά 1 δισ. δολάρια από κράτη για να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης της Γάζας

Σύμφωνα με έγγραφο προς 60 χώρες, μόνο όσα κράτη συνεισφέρουν άνω του 1 δισ. δολαρίων στη Γάζα θα έχουν πλέον τριετή παραμονή στο Συμβούλιο Ειρήνης, ενώ για τα υπόλοιπα η συμμετοχή θα περιορίζεται σε τρία χρόνια.