Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οτι μειώνουν τον αριθμό των Κινέζων πολιτών που έχουν άδεια εργασίας στα μεγάλα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ εντός των ΗΠΑ, καθώς διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής «εκφοβισμού και παρενοχλήσεων του Πεκίνου εναντίον των δημοσιογράφων», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Κίνας που απειλεί να λάβει μέτρα αντιποίνων κατά της Ουάσιγκτον.
Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του λόγου στην Κίνα είναι χειρότερες σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από δέκα χρόνια, ενώ η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.
Σε απάντηση στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον ξένο Τύπο στην Κίνα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το προσωπικό πέντε μέσων του Πεκίνου στις ΗΠΑ θα μειωθεί από 160 κινέζους δημοσιογράφους σε 100 από τις 13 Μαρτίου.
Το μέτρο αυτό που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ελήφθη δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Κίνας να απελάσει τρεις δημοσιογράφους της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ). Ωστόσο η Ουάσινγκον σημείωσε ότι ελήφθη για να «αποκατασταθεί μια ισορροπία η οποία είχε καθυστερήσει πολύ» μεταξύ των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν εξέφρασε «την σθεναρή αντίθεση και καταδίκη» από την κυβέρνησή του του μέτρου αυτού. «Με την ψυχροπολεμική του νοοτροπία και την ιδεολογική του προκατάληψη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσφεύγει σε αστήριχτα επιχειρήματα για να καταπιέσει πολιτικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στις ΗΠΑ», κατήγγειλε. «Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Τα πέντε κινεζικά μέσα ενημέρωσης που αφορά η αμερικανική απόφαση είναι το πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua), το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, η Διεθνής Κινεζική Ραδιοφωνία και οι εφημερίδες China Daily και η Λαϊκή Ημερησία.