Η ιταλική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, με την ανάπτυξή της να είναι υποτυπώδης και τον τραπεζικό κλάδο να ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ οριακής επιβίωσης και κατάρρευσης.
Όπως αναφέρει ανάλυση του CNBC ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και Κομισιόν έχουν, ήδη, προειδοποιήσει για αμελητέο ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας εντός του 2020.
Από την πλευρά της η ιταλική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι η συνολική ανάπτυξη για φέτος δεν θα ξεπεράσει το 0,2%, δηλαδή αρκούντως χαμηλότερα από το 0,6% που εκτιμά η ιταλική κυβέρνηση βάσει του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει.
Ένα ακόμη πρόβλημα για την Ιταλία δεν είναι άλλο από τον τραπεζικό της κλάδο, που παρά τις προσπάθειες μειωσείς τους, παραμένει «πνιγμένος» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω η Ιταλία αποτελεί τη χώρα -εκτός Κίνας- που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό.
Βέβαια δεν είναι όλα εντελώς μαύρα, καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμα το 2019 διαμορφώθηκε στο 1,6% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από τον στόχο του 2,2%.
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτήν την επιτυχία προκειμένου να προχωρήσει σε μία στοχευμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, με τον υπουργό Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, να ανακοινώνει ότι θα ληφθούν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ (περί του 0,2% του ΑΕΠ).
Τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα θα περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές, πιστώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από τον ιό και επιπλέον χρήματα για τους σταθμούς πρώτης υγειονομικής περίθαλψης. «Η ΕΕ θα παράσχει πιθανώς στην Ιταλία ακόμη περισσότερο περιθώρια για να χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της», εκτιμούν οι Kallum Pickering και Holger Schmieding, αναλυτές της Berenberg.