ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ με έντονη παρουσία της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αύξηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν

Σύμφωνα με την αμερικανική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, στις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 γίνονταν κατά μέσον όρο 98.990 αμβλώσεις σε μηνιαία βάση. Χάπια και σκευάσματα έχουν οδηγήσει στην έκρηξη των αμβλώσεων.

Ο αριθμός των αμβλώσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε πριν από δύο και πλέον χρόνια, το 2022, την ομοσπονδιακή συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, επιτρέποντας σε 22 πολιτείες να επιβάλλουν έκτοτε νομικούς περιορισμούς ή να την απαγορεύσουν, σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού (Society of Family Planning, SFP), η οποία δίνει αγώνα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 γίνονταν κατά μέσον όρο 98.990 αμβλώσεις σε μηνιαία βάση, αριθμός υψηλότερος από τα αντίστοιχα διαστήματα του 2022 και του 2023.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η οργάνωση αποδίδει μεγάλο μέρος της αύξησης στα χάπια άμβλωσης, σκευάσματα που μπορούν να συνταγογραφούνται με ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται εξ αποστάσεως. Το ποσοστό των αμβλώσεων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο πέρασε από το 4 στο 20% σε εθνικό επίπεδο από το 2022.

Τον Ιούνιο του 2022, η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ενισχύθηκε έπειτα από διορισμούς που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναίρεσε την ομοσπονδιακή συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση περιοριστικών νόμων, οι οποίοι φθάνουν ως την απόλυτη απαγόρευση, σε πολιτείες όπου κυβερνούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ωστόσο οι πολιτείες όπου κυβερνούν Δημοκρατικοί αποφάσισαν απεναντίας να θεσπίσουν «νόμους-ασπίδες», για την προστασία γιατρών που κάνουν εξετάσεις κι εκδίδουν γνωματεύσεις εξ αποστάσεως, ακόμη και όταν πρόκειται για ασθενείς σε πολιτείες όπου εφαρμόζονται περιορισμοί και απαγορεύσεις της άμβλωσης. Σύμφωνα με την SFP, γίνονταν κατά μέσο όρο 9.200 αμβλώσεις χάρη στην προστασία αυτών των νόμων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2024, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η μελέτη της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού δείχνει επίσης ότι καταγράφτηκε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων σε πολιτείες όπου εγκρίθηκαν περιορισμοί ή απαγορεύσεις από το 2022. Οι πιο εντυπωσιακές πτώσεις καταγράφτηκαν στο Τέξας, στην Τζόρτζια, στο Τενεσί, στη Λουιζιάνα και στην Αλαμπάμα.

Το δικαίωμα στην άμβλωση, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα γενικά, είναι ανάμεσα στα κυριότερα θέματα συζήτησης ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις υπόσχεται πως θα αποκαταστήσει εκ νέου προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο αν εκλεγεί.

Μέμφεται εξάλλου συχνά τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο που διαδραμάτισε ονομάζοντας τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο προτού ο κορυφαίος θεσμός της αμερικανικής δικαιοσύνης πάρει την απόφαση να την αναιρέσει το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλληψη στη Μινεάπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μινεάπολη δεν άλλαξε μετά τον θάνατο της Ρενέ Γκουντ, λένε τα αδέλφια

Η οικογένεια της Ρενέ Γκουντ, που σκοτώθηκε από πράκτορα της ICE στη Μινεάπολη, εξέφρασε την απογοήτευσή της στο Κογκρέσο, αναφέροντας πως παρά τον θάνατό της, οι αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές παραμένουν αμετάβλητες.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Πέτρο: Θετική η συνάντηση με τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, χαρακτήρισε «θετική» τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρά τις εντάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητώ από τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από νέα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο και ενόψει διαπραγματεύσεων στο Άμπου Ντάμπι, αναγνωρίζοντας ότι ο Πούτιν τήρησε πρόσφατη υπόσχεση για παύση επιθέσεων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για το τέλος της δημοσιονομικής παράλυσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο που τερματίζει τη δημοσιονομική παράλυση μετά από τρεις ημέρες, κάνοντας λόγο για «μεγάλη νίκη». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στη Βουλή με 217 ψήφους υπέρ και 214 κατά.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα, τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι και τη σημασία της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Χέγκσεθ: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του στο Πεντάγωνο, τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, τις στρατηγικές προκλήσεις και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.