ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες ενώνουν δυνάμεις κατά του κοροναϊού

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έδειξαν διάθεση να συνεργαστούν ώστε να αναπτυχθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ένα νέο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που έχει στοιχίσει την ζωή σε 3.000 άτομα παγκοσμίως.

Οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο έδειξαν την διάθεση να συνεργαστούν για να αναπτυχθεί εμβόλιο και φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί ο νέος κοροναϊός που συνεχίζει να εξαπλώνεται, ωστόσο παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσαν πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε 12 με 18 μήνες.

Μέχρι στιγμής ο νέος κοροναϊός έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 60 χώρες και έχουν υπάρξει περισσότεροι από 3.000 νεκροί. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να υπάρξει συνεργασία ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί ο ιός.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που έχει οριστεί επικεφαλής του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του κοροναϊού δήλωσε πως «η είδηση που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ήδη σχηματίστηκε μια κοινοπραξία (…). Ξέρουμε ότι (οι εταιρείες) θα συνεργαστούν για τη δημιουργία φαρμάκων και νέου εμβολίου», Επιπλέον διαβεβαίωσε πως ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς πολίτες να προσβληθούν από το νέο κοροναϊό παραμένει χαμηλός.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Gilead Sciences Inc, Regeneron Pharmaceuticals Inc, Moderna Inc και GlaxoSmithKline Plc, καθώς και επικεφαλής των διευθύνσεων έρευνας και ανάπτυξης των Pfizer Inc, Johnson & Johnson και Sanofi SA, που εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τους διευθύνοντες να επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματά τους για την ανάπτυξη εμβολίου και φάνηκε να εκλαμβάνει την εκτίμηση ορισμένων από τα διευθυντικά στελέχη ως ένδειξη πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε μερικούς μήνες. «Μοιάζετε να ξέρετε ποια είναι η απάντηση σε αυτό. Κάντε το. Το χρειαζόμαστε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να είναι έτοιμο το εμβόλιο, ο Τραμπ δήλωσε πως άκουσε από τα στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών να μιλούν για ένα φάσμα που κυμαίνεται από τους 3-4 μήνες ως τον έναν χρόνο. Ωστόσο, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών τόνισε πως το εμβόλιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λιγότερο σε έναν με ενάμιση χρόνο, με τις διευθύνοντες των εταιρειών να διαβεβαιώνουν πως ίσως κυκλοφορήσουν νωρίτερα από αυτό το διάστημα κάποια φάρμακα.

Στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν τον ιό ελπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, με τα κορυφαία στελέχη όμως να υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητες οι κλινικές μελέτες που θα εγγυηθούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.Η Pfizer ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι έχει εντοπίσει κάποιες αντιιικές συνθέσεις που μπορεί να είναι αποτελεσματικές και άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να αρχίσουν κλινικές δοκιμές τους ως το τέλος του χρόνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

usa-astynomia
ΔΙΕΘΝΗ

Διασώθηκαν οι 12 εγκλωβισμένοι σε παλιό χρυσωρυχείο του Κολοράντο

Ένδεκα άνθρωποι βγήκαν σώοι από το χρυσωρυχείο, αλλά 12 παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες. Διασώστες ανέφεραν ότι είχαν επικοινωνία μαζί τους, διαβεβαιώνοντας πως οι εγκλωβισμένοι είχαν νερό και κουβέρτες μαζί τους.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τα μωρά που γεννήθηκαν στη πανδημία δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού

Η μελέτη δεν εξέτασε τη διάγνωση αυτισμού, αλλά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, με βάση τις απαντήσεις από ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου νευροανάπτυξης που δίνουν οι παιδίατροι στους γονείς για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των νηπίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων πέφτει, όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ακραία ζέστη κοστίζει στις ΗΠΑ 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επικαλούμενος μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου που προειδοποίησε ότι οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το 2030.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.