Σε μια τοποθέτηση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα προχώρησε η επίτροπος του Συμβουλίου τς Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η κ. Μιγιάτοβιτς, αφού έκανε λόγο για πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, προσπάθησε να εξισώσει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με την αμυντική στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όπου χιλιάδες ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι μεταξύ των συνόρων χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια ή τη δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία, είναι μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει σε δήλωσή της η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και ζητάει επείγουσα δράση για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.
Η επίτροπος καλεί την Ελλάδα, την Τουρκία και όλα τα κράτη μέλη που εμπλέκονται να εξασφαλίσουν «την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα». Ζητάει εξάλλου να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στην κατανομή των ευθυνών για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.
Η κ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει επιπλέον την ανησυχία της για το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών από την Ελλάδα, για τις απειλές και τα φαινόμενα βίας εναντίον προσφύγων και ΜΚΟ, καθώς και για τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες ήμερες» που ενθάρρυναν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στα σύνορα:
Τέλος σημειώνει ότι «με τα χρόνια οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πιόνια για την επίτευξη των εθνικών ή γεωπολιτικών στόχων όλων των εμπλεκόμενων κρατών» και αυτό είναι αντίθετο «με την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τις αξίες που μας ενώνουν«.