ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μπιγκ Μπεν και σημαία

Βρετανία: Νέοι κανονισμοί για απόκτηση υπηκοότητας παράνομων μεταναστών

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι υπήρχαν ήδη «κανόνες που εμπόδιζαν όσους έχουν εισέλθει παράνομα (στη χώρα) να αποκτήσουν την υπηκοότητα».

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία, κυρίως διασχίζοντας τη Μάγχη με πλοιάρια, δεν θα λαμβάνουν «επί της αρχής» τη βρετανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.

Με βάση τις οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και απευθύνονται στις υπηρεσίες αρμόδιες για την εξέταση των αιτημάτων παροχής υπηκοότητας, οι αιτήσεις των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία σε γενικές γραμμές θα απορρίπτονται ανεξαρτήτως του χρόνου που έχουν διαμείνει στη χώρα.

Ωστόσο τα αιτήματα για την παροχή υπηκοότητας θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι υπήρχαν ήδη «κανόνες που εμπόδιζαν όσους έχουν εισέλθει παράνομα (στη χώρα) να αποκτήσουν την υπηκοότητα».

«Η οδηγία αυτή ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται παράνομα στη Βρετανία, κυρίως με πλοιάριο, κινδυνεύει να δει να απορρίπτεται το αίτημά του για την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ υιοθετεί με αυτό τον τρόπο ένα μέρος της πολιτικής του Συντηρητικού προκατόχου του Ρίσι Σούνακ.

Οι Εργατικοί δέχονται πιέσεις στο θέμα της μετανάστευσης, μπροστά και στη δημοσκοπική άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο έκανε την έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου κερδίζοντας πέντε έδρες στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης επέκριναν μέλη των Εργατικών. «Αν δίνουμε καθεστώς πρόσφυγα σε κάποιον, δεν είναι δίκαιο να του αρνούμαστε στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνει Βρετανός πολίτης», σχολίασε η Στέλα Κρίσι στο Χ.

Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Free Movement, που ασχολείται με τη μεταναστευτική πολιτική και το άσυλο, εκτίμησε ότι οι αλλαγές αυτές ενδέχεται «να εμποδίσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων να αποκτήσουν τη (βρετανική) υπηκοότητα» και ότι «βλάπτουν την ενσωμάτωση».

Εξάλλου αυτή την εβδομάδα οι Βρετανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν νομοσχέδιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των διακινητών.

Η κυβέρνηση Στάρμερ εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών να απελαύνονται στη Ρουάντα παράτυποι μετανάστες, αλλά έχει δεσμευθεί να μειώσει τη μετανάστευση – νόμιμη και παράνομη.

Το 2024 περίπου 36.810 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια και έφτασαν στη Βρετανία, αύξηση 25% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη στη Βρετανία για φερόμενη επίθεση στη βάση Φέιρφορντ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο στο Λονδίνο ως ύποπτο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών σχετικά με φερόμενη συνωμοσία σε βάση της RAF στο Φέιφορντ, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράν.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο σήμερα δύο Ιρανοί για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Δύο Ιρανοί κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν στις 20/9 και φέρονται να επικοινωνούσαν με άτομο στο εξωτερικό, πιθανώς στο Ιράν.
Νάιτζελ Φάρατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός κατηγορείται για προετοιμασία επίθεσης κατά του Φάρατζ

Ο 28χρονος Βρετανός Τζόσουα Κέρι κατηγορείται για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, μεταξύ αυτών και κατά του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ ήδη διώκεται για τη δολοφονία της πρώην βουλευτή του Reform UK, Αν Γουίντεκομπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επικρίνει την αποφυλάκιση υπόπτων για σχέδιο επίθεσης σε βάση ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα άφηνε ελεύθερους τους πέντε Βρετανούς που συνελήφθησαν κοντά σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία, εκφράζοντας έκπληξη για την αποφυλάκισή τους. Για εμπλοκή του Ιράν, απάντησε πως είναι πιθανή.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε συλληφθέντες σε βάση

Πέντε Βρετανοί αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, μετά τη σύλληψή τους για υπόθεση εκρηκτικών και τρομοκρατίας κοντά σε αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Οι έρευνες συνεχίζονται, εξετάζοντας κάθε ενδεχόμενο.