Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, σύμφωνα με τα exit polls, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει απρόβλεπτο και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές διεργασίες για συμμαχίες πριν από τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.
Το RN φαίνεται να κερδίζει περίπου το 34% των ψήφων, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τα exit polls των Ipsos, Ifop, OpinionWay και Elabe. Η συμμαχία Together του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να κερδίζει 20,5%-23%. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας βιαστικά συγκροτημένος αριστερός συνασπισμός, αναμενόταν να κερδίσει περίπου το 29% των ψήφων.
Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η υψηλότερη από το 1986, καθώς εκτιμάται ότι πλησίασε το 70%. Όλα δείχνουν ότι η υψηλή συμμετοχή ευνόησε τη συμμαχία του Μακρόν, ενώ καθιστά δυσκολότερη την ακριβή πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίδοση του κόμματος της Λεπέν είναι κατώτερη από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ καλύτερη επίδοση από το αναμενόμενο είχε η συμμαχία του Μακρόν και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι.
Μια εβδομάδα πολιτικών διαπραγματεύσεων θα ακολουθήσει τώρα, πριν από τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας για τον δεύτερο γύρο.
Στο παρελθόν, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της Γαλλίας συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν το RN να πάρει την εξουσία, αλλά αυτή η δυναμική, που ονομάζεται «δημοκρατικό μέτωπο» στη Γαλλία, είναι λιγότερο βέβαιη από κάθε άλλη φορά.
Η απόφαση του Γάλλου προέδρου αυτόν τον μήνα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές βύθισε τη χώρα του σε πολιτική αβεβαιότητα, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και ξεπούλημα γαλλικών περιουσιακών στοιχείων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το RN της Λεπέν βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ. Η Λεπέν προσπάθησε να αποτοξινώσει ένα κόμμα, γνωστό για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, μια τακτική που λειτούργησε εν μέσω της οργής των ψηφοφόρων για τον Μακρόν, του υψηλού κόστους ζωής και των αυξανόμενων ανησυχιών για τη μετανάστευση.