ΓΔ: 2259.73 -2.14% Τζίρος: 237.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock

Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβε δύο συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς, με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τη Ρωσία για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Ζελένσκι και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή στον νέο επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Φρουράς από άτομα που την δυσφημούν, ένα μήνα μετά αφότου αξιωματούχοι της Φρουράς κρίθηκαν υπεύθυνοι για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων.

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβε δύο άνδρες, συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς, με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τη Ρωσία για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Ζελένσκι και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας. Σύμφωνα με την SBU, στόχος της ομάδας ήταν επίσης να σκοτώσει τον επικεφαλής την, τον Βασίλ Μαλιούκ καθώς και τον Κιρίλο Μπουντάνοφ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με την SBU, οι δύο αξιωματικοί «μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες» στη Ρωσία και σκόπευαν να στρατολογήσουν στελέχη της υπηρεσίας ασφαλείας για να πάρουν όμηρο και να σκοτώσουν τον Ζελένσκι.

Αρμοδιότητα της Κρατικής Φρουράς είναι η ασφάλεια των δημόσιων προσώπων. Παρουσιάζοντας σήμερα τον συνταγματάρχη Ολέκσιι Μορόζοφ ως νέο επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς, ο Ζελένσκι τόνισε ότι βασικό καθήκον του είναι να διασφαλίσει ότι μόνο όσοι βλέπουν το μέλλον τους συνδεδεμένο με την Ουκρανία θα ενταχθούν στην Φρουρά.

«Και, βεβαίως, η Φρουρά πρέπει να απαλλαγεί από οποιονδήποτε δεν συστρατεύεται με την Ουκρανία, ή δυσφημεί την Κρατική Φρουρά», ανέφερε στο Telegram.

Ο Ζελένσκι απέπεμψε με διάταγμά του τον Σέρχιι Ρουντ, προκάτοχο του Μορόζοφ, τον Μάιο, δύο ημέρες αφότου η SBU συνέλαβε υπαλλήλους της υπηρεσίας που εργάζονταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και διέρρευαν απόρρητες πληροφορίες. Η Μόσχα δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις ανακοινώσεις της SBU.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυστριακή αστυνομικός
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Γερμανίδας στη Ρωσία με βόμβα στο σακίδιό της

Η ρωσική FSB συνέλαβε 57χρονη Γερμανίδα στη Σταυρούπολη που μετέφερε βόμβα, την οποία, σύμφωνα με τις αρχές, θα χρησιμοποιούσε σε επίθεση κατά εντολή των ουκρανικών υπηρεσιών. Η αυθεντικότητα σχετικών εικόνων δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε διυλιστήριο στη Ρωσία: Ένας νεκρός στην Τουάπσε

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίθεση με drones σε διυλιστήριο της Τουάπσε στη Ρωσία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και φωτιά. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και ρωσικά μέσα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στη Ρωσία από ουκρανική επίθεση με drones στην Τουάψε

Τουλάχιστον ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε νέα μαζική επίθεση drones στη ρωσική πόλη Τουάψε στη Μαύρη Θάλασσα, τη δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις αρχές της περιφέρειας Κρασναντάρ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα σε εργοστάσιο drones στην Τάγκαρονγκ, ανακοίνωσε το Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε εργοστάσιο drones στη ρωσική Τάγκαρονγκ, επισημαίνοντας πως η καταστροφή του θα μειώσει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία και τις επιθέσεις σε ουκρανικούς μη στρατιωτικούς στόχους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καταδικάζει την αναστολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την εκ νέου παράταση της αναστολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζοντας ότι κάθε δολάριο που δίνεται στη Ρωσία τροφοδοτεί τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου έως 16 Μαΐου.