ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Μπάιντεν φέρνει σε Ζελένσκι πακέτο βοήθειας ύψους 225 εκατ. δολαρίων

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο. Το πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά συστήματα αναχαίτισης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων, στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Αυτές θα είναι οι πρώτες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα έχουν οι δύο άνδρες από τον Δεκέμβριο που ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον όταν είχαν αντιμετωπίσει την εναντίωση των Ρεπουμπλικανών για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες αργούν υπερβολικά να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

Το νέο πακέτο ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων σε οπλισμό περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά συστήματα αναχαίτισης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πηγές. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν άλλαξε στάση και αποφάσισε ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί με αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, οι οποίοι υποστηρίζουν την επίθεση στο Χάρκοβο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκ νέου στην σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία με στόχο την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισ. δολαρίων στο Κίεβο καθώς οι πλούσιες χώρες συζητούν για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Νορμανδία ο Μπάιντεν έκανε παραλληλισμό μεταξύ του αγώνα κατά της τυραννίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία αποκαλώντας "δικτάτορα" τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ουκρανία αγωνίζεται να υπερασπιστεί την περιφέρεια του Χαρκόβου μετά την επίθεση εκεί της Μόσχας στις 10 Μαΐου και την κατάληψη χωριών στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε συνάντηση Πούτιν-Τραμπ και μιλά για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ελπίζει σε σύνοδο κορυφής Πούτιν-Τραμπ, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με την πιο πρόσφατη συνάντηση να ακυρώνεται από τον Τραμπ.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Λάβετε υπόψη επίσημες δηλώσεις, όχι ρεπορτάζ ΜΜΕ για Πούτιν-Τραμπ

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μόνο οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν αξία, απαντώντας σε δημοσίευμα για ακύρωση συνάντησης Τραμπ-Πούτιν λόγω Ουκρανίας. Για πυραύλους 9M729, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στο Υπουργείο Άμυνας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω των απαιτήσεων της Ρωσίας για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από έντονη συνομιλία των ΥΠΕΞ. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Reuters.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω ακραίων ρωσικών απαιτήσεων για Ουκρανία

ΗΠΑ ακύρωσαν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων για την Ουκρανία, σύμφωνα με Financial Times. Η απόφαση ακολούθησε έντονη τηλεφωνική συνομιλία υπουργών. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ρωσία: Πιθανολογείται διπλωματική λύση για Ουκρανία, λέει Κρεμλίνο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία είναι κοντά σε διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο Ζελένσκι αναγνωρίζει πλέον ως βασικό θέμα τις γραμμές των μετώπων.