ΓΔ: 2380.07 0.29% Τζίρος: 63.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:14:38
Φώτο: Shutterstock

Επισπεύδουν την εκλογή νέου αρχηγού οι Χριστιανοδημοκράτες

Στις 25 Απριλίου θα εκλέξει το CDU της Άνγκελα Μέρκελ νέο αρχηγό, καθώς η εκλογική ήττα στο Αμβούργο επιταχύνει τις εξελίξεις. Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Φρίντριχ Μερτς.

Σε έκτακτο Συνέδριο στις 25 Απριλίου θα εκλέξει τον νέο αρχηγό του το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αποφάσισε σήμερα το Προεδρείο του κόμματος, επισπεύδοντας τις διαδικασίες που είχε αρχικά ανακοινώσει η απερχόμενη Πρόεδρος Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, λόγω και του χαμηλού ποσοστού στις χθεσινές εκλογές στο Αμβούργο.

Σε ό,τι αφορά την κούρσα διαδοχής, ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ διευκρίνισε ότι η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν θα προτείνει κάποιον από τους υποψήφιους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευτυχώς, δεν έχουμε μοναρχία».

Σε σημερινή δημοσκόπηση πάντως, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), ο πρώην Γενικός Γραμματέας του κόμματος Φρίντριχ Μερτς προηγείται με ποσοστό 18%, ενώ ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μαρκους Σέντερ με 12%, ο βουλευτής Νόρμπερτ Ρέτγκεν με 11%, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ με 9% και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με 7%. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η εκλογή του νέου αρχηγού θα γίνει από τους συνέδρους και όχι από την βάση του κόμματος.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Business Daily, οι Πράσινοι είναι η παράταξη η οποία αναδείχθηκε θριαμβεύτρια των τοπικών εκλογών στο Αμβούργο, ενώ αντίθετα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) υφίσταται μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού του – καταγράφει ιστορικό χαμηλό – και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανασαίνει με ανακούφιση, αφού καταγράφει την πρώτη του νίκη έπειτα από πολύ καιρό, έστω με περιορισμό της δύναμής του. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) δίνουν ακόμη μάχη για την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) φαίνεται πως ανατρέπει τα exit polls και θα είναι, πιθανότατα, στη νέα Βουλή της χανσεατικής πόλης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το SPD κερδίζει το 39% των ψήφων (από 45,6% το 2015), το CDU το 11,2% (15,9%), οι Πράσινοι 24,2% (12,4%), το FDP 5% (7,4%), η Αριστερά 9,1% (8,5%) και η AfD 5,3% (6,1%). Με αυτά τα αποτελέσματα, ο συνασπισμός SPD και Πρασίνων συγκεντρώνει 81 από τις 121 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου και θα συνεχίσει, κατά πάσα πιθανότατα, να κυβερνά. 

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε. Τα επίσημα ποσοστά των κομμάτων θα γίνουν γνωστά την 11η Μαρτίου.

Το ποσοστό του CDU, το χαμηλότερο για το κόμμα στο Αμβούργο από το 1950, επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί εδώ και μήνες στην γερμανική χριστιανοδημοκρατία και μεταφράζεται τόσο σε δυσάρεστα εκλογικά αποτελέσματα, όσο και σε εσωτερική αντιπαράθεση. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ δεν έκανε καν προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση: πρόκειται για «πικρή μέρα για το CDU και για ιστορικά κακό αποτέλεσμα», αναγνώρισε και πρόσθεσε ότι δεν βρίσκει «τίποτα θετικό» για να αναφέρει, ενώ σημείωσε με νόημα ότι «οι εξελίξεις στην Θουριγγία προφανώς δεν βοήθησαν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς ζητά μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή σε νέες αλλαγές

Ο Φρίντριχ Μερτς υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, ζητώντας από όλους να αγκαλιάσουν τις αλλαγές για το κοινό καλό. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και στήριξης της Ουκρανίας και του Ισραήλ.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ σκέφτεται να καταργήσει τη διπλωματική της υπηρεσία

Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν μεταρρυθμίσεις στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, εξετάζοντας μείωση των αρμοδιοτήτων της EEAS και μεταφορά τους στην Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Τέλος η έκπτωση φόρου στα καύσιμα, λήγει στις 30 Ιουνίου

Η έκπτωση στον φόρο καυσίμων λήγει στις 30 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί, αφού η κυβέρνηση απέρριψε την παράταση. Εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα συγκράτησης τιμών, ενώ υπάρχει προειδοποίηση προς τις πετρελαϊκές εταιρίες για τιμές.
Κτίριο Daimler Mercedes-Benz
ΔΙΕΘΝΗ

Η Mercedes εισέρχεται στην αγορά των drones στη Γερμανία

Η Mercedes ετοιμάζει συνεργασία με την startup Tytan Technologies για την ανάπτυξη στρατιωτικών οχημάτων με συστήματα άμυνας από drones και υπέγραψε συμφωνία 1 δισ. ευρώ με τη Λιθουανία για προμήθεια οχημάτων στον αμυντικό τομέα.
Άτρακτος Airbus A321
ΔΙΕΘΝΗ

Airbus: Απογοήτευση για την αποτυχία SCAF, αλλά η συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας πρέπει να συνεχιστεί

Η Airbus εξέφρασε απογοήτευση για την ακύρωση του κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού SCAF, ωστόσο τόνισε πως άλλες πτυχές της συνεργασίας πρέπει να συνεχιστούν, παρά τις διαφωνίες με τη Dassault που οδήγησαν στη διάλυση του προγράμματος.
Μπαρτ ντε Βέβερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγος πρωθυπουργός: «Βλακεία» η ακύρωση του κοινού μαχητικού Ευρώπης

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ χαρακτήρισε «βλακώδη» την εγκατάλειψη του σχεδίου κοινού μαχητικού με Ισπανία λόγω διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής αμυντικής δράσης.