ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση Μπάιντεν ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Όλων τους».

Σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στην Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Όλων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο από τρεις φάσεις που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση του Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αλληλούχηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με παρόμοιο με αυτό που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή πλαίσιο. Αλλά η μία μετά την άλλη κατέρρευσαν.

Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».

Ο Φαλκ επανέλαβε την θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι την εκπλήρωση όλων των στόχων» του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ακραία πίεση. Οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη την Χαμάς. Ο κεντρώος σύμμαχός του και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντς θέλει την εξέταση της συμφωνίας.

Οι διαθέσεις της Χαμάς προς το σχέδιο είναι ευνοϊκές. «Η ομιλία του Μπάιντεν περιλάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου μίας συνολικής συμφωνίας που ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε χθες στο Al Jazeera ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς.

Η Χαμάς ζητεί εγγυημένο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα, την απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελευθερία κινήσεων για τους Παλαιστίνιους και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει όλους αυτούς τους όρους διότι σημαίνουν επιστροφή στο προ της 7ης Οκτωβρίου status quo.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εντολή για ταχύτερη κατεδάφιση σπιτιών και γεφυρών σε χωριά του Λιβάνου

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς διέταξε τον στρατό να κατεδαφίσει σπίτια Λιβανέζων σε παραμεθόρια χωριά και να καταστρέψει γέφυρες στον ποταμό Λιτάνι, για να εμποδιστεί η διέλευση μαχητών της Χεζμπολάχ και όπλων.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Επίθεση σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Μισγκάβ Αμ, ένας νεκρός

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Μισγκάβ Αμ, στο βόρειο Ισραήλ. Ρουκέτα από τον Λίβανο προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και την καταστροφή δύο οχημάτων, ενώ το περιστατικό ερευνάται από τις αρχές.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στο Ισραήλ από πυραυλική επίθεση από λιβανέζικο έδαφος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πυρκαγιά δύο οχημάτων κοντά στη Βόρεια Γαλιλαία, αφού ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πλήγματα από Λίβανο. Στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν εκρήξεις μετά από προειδοποιητικές σειρήνες για ιρανικούς πυραύλους.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξεις στην Ιερουσαλήμ μετά από συναγερμό για ιρανικούς πυραύλους

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε το πρωί στην Ιερουσαλήμ μετά από προειδοποίηση για επικείμενη εκτόξευση ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Magen David Adom, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τραυματίες.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην Τεχεράνη

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, οι IDF ανακοίνωσαν αεροπορικές επιδρομές στην Τεχεράνη, ως απάντηση στις πρόσφατες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, που προκάλεσαν πάνω από 100 τραυματίες σε Αράντ και Ντιμόνα.